Tv-team troligen dödade av de allierades eldgivning

NYHETER

LONDON

En brittisk krigskorrespondent som saknas i södra Irak tillsammans med sin kameraman och tolk befaras ha dödats sedan de beskjutits av de allierades stridsvagnar enligt medieuppgifter på söndagen.

Journalisten Tony Lloyd, kameramannen Fred Nerac och deras tolk Hussein Uthman, saknades efter att de följt med de USA-ledda styrkorna mot Basra i sydöstra Irak, uppgav Lloyds uppdragsgivare ITN-television.

Ännu en kameraman i gruppen, Daniel Demoustier, skadades vid incidenten i staden Iman Anas, men kunde föras i säkerhet.

Han räddades ur ett dike längs vägen av Barbara Jones, journalist från veckotidningen Mail on Sunday, som rapporterade att amerikanska stridsvagnar beskjutit tv-teamet.

Jones skriver att Demoustier berättat för henne att journalisternas jeep beskjutits av stridsvagnar när de försökte köra ifrån irakiska soldater. Irakierna hade synbarligen varit på väg att kapitulera.

- De allierades stridsvagnar började omedelbart att beskjuta oss med kraftig eldgivning. Kulorna gick rakt genom jeepen, krossade fönstren och perforerade hela karossen, berättade Demoustier.

- Därefter fattade hela bilen eld. Vi var instängda i lågorna. Det var hemskt.

- Jag är så rasande för att vi blev beskjutna av de allierade. Irakierna måste ha varit deras egentliga mål men jag är helt säker på att de kapitulerade . . . hur som helst så dödades de inom ett par minuter.

ITN uppgav i kvällsnyheterna på lördagen: "Fjorton timmar efter incidenten har vi inga slutliga bevis om vad som har hänt med de saknade".

Det brittiska försvarsdepartementet uppgav att det fortfarande inte var klarlagt vad som hänt med Lloyd och hans kollegor.

TT-AFP