- Saddam är skadad

Uppgifter i natt: Han fick blod och syrgas

1 av 3
Engelska The Sunday Telegraph kom med nyheten.
NYHETER

LONDON

Saddam Hussein blev så svårt skadad under första nattens bombattack att han fick en blodtransfusion.

Det finns också uppgifter om att Saddam behandlades med syrgas och fick dropp när han fördes ut från sin bunker.

De nya uppgifterna säger att sonen Uday skadades och kan vara död. Även sonen Qusay påstås vara skadad.

De brittiska tidningarna Sunday Telegraph och Sunday Express har detaljerade uppgifter om vad som ska ha hänt natten till i torsdags när USA för första gången attackerade Bagdad.

Tidningen Sunday Telegraph citerar en "officiell" källa utan att närmare ange var denna källa finns.

- Saddam Hussein blev så svårt skadad att han behövde en blodtransfusion, säger källan

- Men olyckligtvis var han inte kritiskt skadad. Vi tror att han fortfarande är vid liv. Vi tror också att hans son Uday blev dödad eller svårt skadad vid attacken.

"Blair vet om det"

Enligt Sunday Telegraph, som är en av de brittiska kvalitetstidningarna, påstås också att Tony Blair och andra medlemmar ur hans "krigsregering" informerades av de brittiska underrättelsetjänsterna om detta under ett 40 minuter långt möte.

Det är något som Tony Blairs kansli förnekar.

Enligt Sunday Telegraph, som anger amerikanska tjänstemän som källa, dödades också Ali Hassan al-Majid, en släkting till Saddam och känd i militära kretsar som "Chemical Ali" för sin inblandning i massakern i Halabja då tusentals personer dödades med kemiska vapen.

Tidningen Sunday Express har också mycket detaljerade uppgifter, men inte heller här finns några mer preciserade källor annat än att det handlar om "underättelsetjänsten".

Befann sig i bunkern

Enligt Sunday Express befann sig Saddam Hussein i den tyskbyggda bunker, som Aftonbladet tidigare berättat om, som ligger i utkanterna av Bagdad under ett av presidentpalatsets gästhus.

Bunkern har en hög säkerhetsnivå men är inte konstruerad att stå emot den typ av bomber på närmare 900 kilo som släpptes från låg höjd av F-117 Nighthawk Stealth.

Sunday Express påstår att det finns vittnesuppgifter på att Saddam bars ut på bår från bunkern och att underrättelsetjänsterna även för denna tidning påstår att Saddam blev träffad.

Saddam ska behandlats med syrgas och dropp.

Det finns också uppgifter om ett larmsamtal om att medicinsk hjälp skulle sändas till bunkern bara några minuter efter bombningen. Saddam Husseins namn ska ha nämnts i detta samtal.

Enligt uppgifterna i tidningen ska det sedan dess inte ha uppfattas några samtal mellan Saddam och hans generaler.

Ingen telefontrafik

Underrättelsetjänster brukar varje dag kunna avlyssna ett antal samtal mellan Saddam och hans generaler. Man hade väntat sig en ökad trafik istället för att, som nu, försvinna helt.

En källa säger till Sunday Express:

- Om det händer något i Irak är han normalt i telefon hela tiden och gapar ut order till andra ned i minsta detalj.

Källan säger också att man nu tycker att det är underligt att han inte är närvarande när han normalt skulle organiserat försvaret av Bagdad.

Inga inspektioner

Under Gulfkriget kunde Saddam dyka upp hos sina trupper helt utan förvarning och med bara en livvakt, det skyddade honom från att bli förrådd, ansåg han själv. Men nu finns inga rapporter om inspektioner och det enda tecknet från Saddam är en tv-sändning där han uppmanade sina medborgare: "använd era svärd" och syftade på invasionen.

En röstanalys visade att det troligen var Saddam som talade. Senare har det framkommit uppgifter om att han ska ha spelat in över tio timmar med förberedda tal till det irakiska folket.

Leif Kasvi