Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Vad är sanning om Saddam?

är det den riktige saddam? Irakisk tv visade den här filmen på Saddam Hussein sittande i ett möte, som ska ha hållits i fredags. Det spekuleras att mötet var inspelat på förhand eller att mannen på filmen inte är Saddam utan någon av hans dubbelgångare. är det den riktige saddam? Irakisk tv visade den här filmen på Saddam Hussein sittande i ett möte, som ska ha hållits i fredags. Det spekuleras att mötet var inspelat på förhand eller att mannen på filmen inte är Saddam utan någon av hans dubbelgångare. Foto: IRAKISK TV

    I den ena rapporten har Saddam och hans två söner blivit dödats. I nästa telegram sägs de leva. Propaganda blandas med sanning.

Aftonbladet försöker här reda ut vad som kan ha hänt dem.

Saddam Hussein i mitten med son Uday (t v) och Qusay (t h)   Saddam Hussein i mitten med son Uday (t v) och Qusay (t h)

Saddam Hussein

Iraks diktator sedan 1968. President och överbefälhavare.

 

När sågs han senast?

Höll ett tv-tal efter det att USA inledde sina attacker. Det spekuleras i att talet var förinspelat eller att det hölls av en av de dubbelgångare Saddam sägs ha. I går kväll visade irakisk tv bilder från ett möte som Saddam deltog i som ska ha hållits i fredags. Nyhetsuppläsaren uppgav dessutom att Saddam hade två möten med båda sina söner i går, men det visades inga bilder.

 

Vad säger USA?

Försvarsminister Donald Rumsfeld sa i går att han inte vet om Saddam fortfarande kontrollerar Irak eller inte. Överbefälhavare Tommy Ray Franks sa att han inte har en aning om var Saddam befinner sig. CIA har officiellt sagt att den första attacken var riktad mot en bunker som diktatorn ska ha befunnit sig i. Anonyma tjänstemän har sedan läckt ut uppgifter om att han ska ha dödats eller sårats.

 

Lever han?

Troligen. De anonyma amerikanska underrättelsekällorna ställer sig mer och mer tvivlande till att han ska ha dödats. Saddam Hussein syntes dessutom i irakisk tv i fredags. Och i dag skriver den engelska tidningen Sunday Telegraph att Saddam är svårt skadad, men vid liv.

 

Är han död?

En omständighet som kan tyda på att Saddam är död är att han inte visat upp sig i tv på ett sådant sätt att det inte rått någon tvekan om att han lever. Något som av moraliska och psykologiska skäl vore mycket viktigt för de irakiska trupperna, för hela folket. Washington Posts ansedda reporter Bob Woodward, med goda kontakter inom CIA, hävdade i fredags att Saddam befann sig i bunkern då den sprängdes. Enligt den brittiska tidningen Daily Star har vittnen uppgett att en ambulans kallades till bunkern och att en man bars ut på bår med syrgasmask för ansiktet. Om det å andra sidan hade funnits belägg för att Saddam är död så skulle USA omedelbart lagt fram dem. En sådan stor triumf skulle inte hemlighållas.

 

Vad säger ryktet?

Saddam befann sig i bunkern då den första attacken förstörde den. ”Vi har bevis för att han är död”, säger anonyma amerikanska underrättelsekällor till tidningen Chicago Tribune. Andra rykten säger att en av diktatorns påstådda dubbelgångare ska ha tagit över alla framträdanden eftersom diktatorn är skadad. Enligt en tredje uppgift har en före detta älskarinna till Saddam analyserat hans senaste tal och kommit fram till att det inte är han.

Uday Hussein

Äldste sonen. Chef för Iraks kommunikationer och tv.

 

När sågs han senast?

Syntes på irakisk tv i förra veckan. Ska i torsdags ha skickat ut ett pressmeddelande med en uppmaning till irakierna att försvara sitt land.

 

Vad säger USA?

Anonyma tjänstemän hävdar att Uday dödades i den första attacken.

 

Lever han?

Kanske. Uday är den i trion om vilken det kommit flest dödsrapporter.

 

Är han död?

Olika anonyma amerikanska myndighetskällor har för framför allt amerikanska och brittiska tidningar uppgett att han ska vara död. Men inga bevis har lagts fram.

 

Vad säger ryktet?

Uday ska ha dödats i den första attacken.

Qusay Hussein

Leder elitstyrkorna. Ansvarig för faderns säkerhet.

 

När sågs han senast?

Irakisk tv visade i går bilder som sas vara från ett militärt ledningsmöte i fredags där både Qusay och Saddam deltog.

 

Vad säger USA?

Vissa källor hävdar att han ska ha skadats och inte kan leda sina styrkor.

 

Lever han?

Troligen.

 

Är han död?

Amerikanska underrättelsekällor hävdade under krigets första två dagar att han var död. Samma personer har dock svängt och säger nu att det mesta pekar på att han lever.

 

Vad säger ryktet?

Qusay ska ha dödats i den första attacken.

 

Aftonbladet
SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet