Granatattack mot amerikanska befäl

Minst en död och tolv skadade

Foto: GETTY IMAGES
tältet sprängdes Här på Camp Pennsylvania i Kuwait attackerade den amerikanske soldaten sina befäl med två handgranater. När de rusade ut ur tältet ska han ha skjutit mot dem. Orsaken till dådet var ännu tidigt i morse okänd.
NYHETER

NEW YORK

En amerikansk soldat attackerade i natt ledningen för den egna 101:a divisionen i Kuwait.

Minst en soldat dog och tolv skadades vid granatattacken.

De första uppgifterna från George Heath, talesman för Fort Campbell i Kuwait City, talade i natt om att attacken utfördes av "terrorister".

Men strax före klockan 2.30 i morse förklarade befäl på 101:a divisionen att det var ett insiderjobb.

- Detta är ett kriminalfall. Soldaten kastade två granater in i ett tält. Vi vet inte varför. Han är nu gripen och är satt under militär utredning.

Soldaten greps efter en kortare jakt efter att han var anmäld försvunnen. En video som CNN fått tag på visar den misstänkte soldaten sittandes på marken med benen framför sig. Hans huvud doldes delvis av en kamouflagejacka och han hade blodspår på ett av benen och en arm.

Enligt uppgifter från CNN ska den misstänkte nyligen fått en reprimand för olydnad och han skulle få stanna på basen när soldaterna lämnade den för Irak.

Allvarligt skadade

Financial Times korrespondent Charles Clover, som befann sig på basen, har fått uppgifter om att soldaten kastade tre granater in i tre tält med befäl.

Åtminstone två av granaterna exploderade. Soldaten ska också ha skjutit mot tälten.

Två av de skadade uppges ha träffats av kulor, alla de andra har fått splitterskador. Av de skadade togs två om hand på plats, de andra fördes med helikopter till ett militärsjukhus i området.

Minst tolv personer skadades vid attacken, varav fem allvarligt. En person avled under morgonen.

- De fördes till ett fältsjukhus, säger major Charles Owens till AP.

101:a luftburna divisionen är stationerad nära gränsen till Irak. Största delen av divisionen har redan gått in i södra Irak.

Nära Camp New York hördes och sågs också en kraftig explosion i luften.

- Det var en amerikansk Patriotrobot som slog ut ett robotangrepp mot brigaden, säger Pentagontalesmän till ABC.

Strider vid Najaf

Samtidigt fortsatte koalitionens trupper i natt att röra sig närmare Iraks huvudstad Bagdad medan luftangreppen fortsatte i många delar av landet.

Fortsatta strider rapporterades i öknen utanför staden Najaf, 16 mil söder om Bagdad. Den lokale ledaren för Saddam Husseins Baath-parti dödades, rapporterar irakisk tv.

President Bush talade i går till sin nation efter att ha sammanträtt med sitt krigsråd på Camp David. Han varnade amerikaner för att kriget i "oländig och vidsträckt terräng" kan bli "längre och mer svår" än "vissa förutspått".

Han underströk att USA fortsätter att anfalla med "beslutsamt våld".

- Detta blir inte en kampanj av halvmesyrer, säger Bush.

21 har dödats

I natt bekräftade Pentagon att 21 soldater dött - 14 britter och sju amerikaner - under de första tre dagarnas av kriget.

Irakisk tv rapporterar att tre civila dött och 250 skadats. Röda Korset säger att 100 irakier förts till sjukhus.

General Tommy Franks sa i går kväll att mellan 1 000 och 2 000 irakiska soldater gett upp och är i USA:s förvar.

- Och tusentals fler har lagt ner sina vapen och åkt hem, säger Franks.

Fredrik Virtanen, Frida Johansson