al-Jaziras bilder mest skakande

Foto: AL-JAZIRA
Samtidigt som USA-alliansen anföll fanns al-Jaziras korrespondenterpå plats. Ett 50-tal människor dödades i anfallet. Al-Jaziras har de enda bilderna.
NYHETER

Irakkriget är det första direktsända kriget.

Ännu en gång är al-Jazira satellitkanalen som har de mest skakande nyhetsbilderna.

De finns där striderna pågår - just nu.

Förra gången al-Jazira uppmärksammades var under kriget i Afghanistan då kanalen var den enda utländska nyhetsrapportören som fanns på plats i Kabul.

Sände bin Ladin-tal

Kanalen blev då känd tack vare sina exklusiva bilder, men också för att det var kanalen som sände Usama bin-Ladins uttalanden.

Nu är al-Jazira på plats i Irak för att rapportera om striderna. Kanalen ser som sin uppgift att skildra krigets följder. Samtidigt som bomberna faller över Basra finns kanalens korrespondent i staden och ser skadade och döda människor.

Det är otäcka bilder på döda och lemlästade människor.

En ung pojke som träffats av granatsplitter i huvudet.

Bilder som inte tv-tittarna i USA får se. Men inte heller irakierna.

Just nu pågår ett nyhetskrig där de internationella satellitkanalerna slåss om att få de häftigaste bilderna från kriget.

I USA är det CNN, ABC och Fox som tävlar med varandra.

I Storbritannien BBC och Sky.

"Striderna live"

I arabvärlden har al-Jazira hård konkurrens av Arabeyya och Abu Dhabi , två arabiskspråkiga satellitkanaler som också har flera korrespondenter på plats i Irak.

- Kriget i Irak kommer att bli det första direktsända kriget, där världen får se striderna live och i direktsändning, säger Phillip Knightley, brittisk mediekritiker och expert på krigsrapportering.

Thomas Gustafsson