Så här ser kriget ut i irakisk tv

"Oroa er inte - striderna går enligt planen"

1 av 4 | Foto: IRAQ
NÖJD MED MOTSTÅNDET Mellan nyhetsprogrammen sänds propaganda. Många bilder visar Saddam Hussein som tar emot folkets hyllningar. Han rider fram mellan de stora svärden, passande eftersom irakierna säger "Svärdets krig" om kriget som nu rasar.
NYHETER

Enligt amerikanska och brittiska medier var erövringen av hamnstaden Umm Qasr en stor framgång för koalitionens styrkor.

Irakisk tv avfärdar däremot händelsen som betydelselös.

- Umm Qasr är en oviktig liten by. Striderna går helt enligt våra planer, säger den irakiska nyhetsuppläsaren.

Kriget i Irak går in på sitt fjärde dygn. I vardagsrummet fladdrar tv-bilderna förbi som kommer från amerikanska och brittiska tv-bolag och som berättar om stora framgångar för de allierades styrkor.

Men hur skildras konflikten från den andra sidan?

Vi följde irakisk tv i natt med hjälp av Aftonbladets arabisktalande medarbetare.

"Saddam är nöjd"

Nyhetsprogrammet inleds med att nyhetsuppläsaren berättar att landets överbefälhavare Saddam Hussein är mycket nöjd med hur Irak hittills lyckats slå tillbaka det anglosaxiska anfallet.

Samtidigt som nyhetsuppläsaren berättar om framgångarna visas bilder på Saddam som studerar kartor tillsammans med sina närmaste medarbetare. Alla ler och ser nöjda ut.

Tittarna får sedan veta att när hamnstaden Umm Qasr föll i går morse så var det efter tre dagars strider och att det ändå bara var en liten oviktig by.

- Kriget går helt efter våra planer. Oroa er inte, vi vet vad vi gör. De små byar som nu fallit är betydelselösa, säger uppläsaren.

- Att Faw-regionen nu är i anglosaxarnas kontroll spelar ingen roll. Kom ihåg att den var ockuperad under flera år under kriget mot Iran, men iranierna kom aldrig längre än så.

Medan amerikanarna kallar kriget för "Operation irakisk frihet" så säger irakierna "Hawasem" som betyder Svärdets krig på arabiska - men som också kan tolkas som Finalen.

Tittarna får veta att striderna hittills varit en stor framgång.

"Världen med Irak"

- Analytikerna i utländska tv-stationer vet inte vad de talar om. De säger att om Basra faller är Bagdad öppet. Men Bagdad är något helt annat. Det är 400 kilometer bortom Basra och dit kommer anglosaxarna aldrig att nå.

- Vi har många arméer som väntar dem. Vi har den republikanska armén som kommer att slåss. Vi har också Saddams martyrer. Och så har vi stamkrigarna i söder, de som slog britterna på 20-talet, som nu väntar på att slå dem igen. Och folket som kommer att slåss.

Därefter visas bilder från Bagdad. Inga bilder visar hur bomberna faller och sirenerna tjuter.

Tittarna får veta att civila skadats och några sårade får berätta från sjuksängen om sina skador.

Nästa inslag visar protesterna mot kriget. Bilder från demonstrationer i Egypten och London.

-Hela världen är med Irak, säger nyhetsuppläsaren.

Thomas Gustafsson