Han ska vinna kriget åt Bush

Generalen som är som en nallebjörn för sina soldater

Foto: REUTERS
Saddams mardröm General Tommy Franks brukar kallas soldaternas soldat. Mycket därför att han är en militär som under 37 år gått den långa karriärvägen och under hela den tiden hållit nära kontakt med sitt manskap. Nu är det han som bär ansvaret för att de allierade stridskrafterna besegrar Saddam Hussein.
NYHETER

Hans barnbarn kallar honom "Pooh" - som i Nalle Puh.

Han syns ogärna.

Men här är han, en morfar från Texas som ska vinna kriget i Irak åt president Bush: Tommy Franks, 57.

En och nittio i strumplästen och med en förkärlek för country&western, practical jokes - och med ett språk kryddat av svordomar.

Från samma stad Tommy Franks är uppvuxen i samma stad som president Bush. Men på den tiden, hemma i Midland, kände de inte varandra.

Hans män kallar honom "en soldaternas soldat".

Han har burit uniform i 37 år.

Han har stridit i Vietnam, tjänstgjort i Sydkorea och deltog i Kuwaitkriget.

Som ung, nybliven menig oroade han sig mest för att behöva sitta tillsammans med sju andra på latrinen samtidigt.

Nu har han större problem.

Från de allierades högkvarter Camp As-Saliyah i Qatar leder överbefälhavare Tommy Ray Franks kriget mot Irak under namnet "Operation Iraq Freedom".

Trivs inte i rampljus

I går framträdde han för första gången sedan kriget startade natten till i torsdags.

Till skillnad från sin företrädare under kuwait-kriget, den vältalige och karismatiske Norman Schwarzkopf, som både uppträdde och framstod som en klassisk Hollywood-hjälte, trivs general Puh inte alls i rampljuset.

Inte heller tar han ut några segrar i förskott:

- Tiden för oss att fira är när uppdraget är slutfört.

Så talar en soldat.

Alltid soldat

Och Tommy Franks är soldat, först och främst. Har alltid varit - och kommer alltid att vara.

Det är bland sina soldater han trivs bäst. De tror på honom - och han tror på dem.

På en bankett för officerarna på högkvarteret i Qatar nyligen valde han att slå sig ner vid en sergeant vid ett hörnbord - istället för på sin plats vid honnörsbordet.

Sådan är han, Tommy Franks.

- Han har alltid hållit en låg profil. Det är hemligheten bakom hans framgång, säger en marinofficerare, som citeras i tidskriften Time.

Varje morgon klockan fyra går han upp - under en halvtimme i trampmaskinen läser han nattens rapporter innan han tar itu med dagens arbete.

Disciplinerad

Han arbetar hårt, disciplinerat och noggrant - och ställer samma krav på sina underlydande.

Efter drygt två år som chef för USA:s militära operationer i 25 länder är han i dag kompis med såväl Jordaniens kung Abdullah II - som skänkt honom en Harley Davidson - som Egyptens president Mubarak.

Skolkamrater och lärare hemma i den dammiga ökenstaden Midland i Texas har svårt att få ihop det med den tyste, osynlige grabb de minns från den tiden.

Han som olovandes klättrade genom taggtrådsstängslet hemma och sköt vaktlar - eller susade fram på sin älskade motorcykel, en Cushman Eagle.

För tre år sedan köpte Tommy Franks, med sin hustru Cathys goda minne, i ett anfall av nostalgi en likadan gammal Cushman Eagle som stått oanvänd i en lada sedan 1965. Den står fortfarande oanvänd.

Jagade bin Ladin

Lagom tills han reparerat den rasade världen samman.

Det var den 11 september 2001. Sedan dess har general Tommy Franks, minst sagt, haft häcken full.

Först fick han ta hand om anfallet mot Afghanistan och jakten på Usama bin Ladin.

Hans dotterdotter Ann, 5, retar honom fortfarande för att han inte lyckades hitta bin Ladin.

Kanske lyckas han bättre med Saddam.

Tommy Franks är uppvuxen i samma stad som president Bush. Men på den tiden, hemma i Midland, kände inte Tommy och George W varandra.

Laura Bush gick i samma skola, men som Tommy Franks snabbt påpekar i en intervju - han har redan berättat för presidenten att han aldrig "datade" Laura.

Efter två år på universitetet i Texas hoppade han av och tog värvning. 20 år gammal åkte han till Vietnam, som löjtnant i armén.

Han sårades tre gånger, varav åtminstone en gång allvarligt - och fick tre tapperhetsmedaljer, "Purple hearts", som plåster på såren.

Lovade lämna armén

Innan han åkte till Vietnam hade han träffat Cathy, sin blivande hustru - och sin mentor och guide, sitt ankare, som han själv kallar henne - på en "blind date".

Han bjöd henne på "Doktor Zjivago" på bio - och när han kom hem från Vietnam gifte de sig.

Då lovade Tommy Franks att att så snart som möjligt lämna armén. Över 30 år senare är han fortfarande klädd i uniform.

Cathy, som är lärare, har ett eget säte bredvid hans i det 40 år gamla flygplan, en Boeing 707, som ofta den senaste tiden har flugit honom mellan hemmabasen i Tampa i Florida och det nya högkvarteret i Qatar.

Nackkudden på hans säte är dekorerad med fyra stjärnor - hennes med fyra hjärtan. Och när hon inte åker med står stolen bredvid honom tom.

Dottern Jacqy, som är enda barnet, är i dag själv gift med en major och har två barn, en son på snart tre och så Ann, 5.

En familjeman

Tommy Franks ägnar all tid han får över åt sin familj - om det nu blir någon tid över.

Eller som hans dotter Jacqy säger:

- Familjen betyder allt för min pappa.

Och det finns två mycket tydliga familjer i hans liv - den första är militären.

Kerstin Nilsson