Därför jagar USA Saddam

Ny terroror- ganisation avslöjar kopplingen till bin Ladin

1 av 3 | Foto: AP
Vid sidan av kriget mot Saddam Hussein försöker USA utplåna den irakisk-kurdiska gerillagruppen Ansar al-Islam, som tros ligga bakom ett bombdåd som dödade en australisk journalist i går.
NYHETER

Den australiske journalisten Paul Moran, 39, dödades i en självmordsattack i norra Irak.

Ansar al-Islam - en väpnad islamistisk grupp - misstänks ligga bakom dådet. Gerillan anses av USA vara den felande länken mellan al-Qaida och Saddam Hussein.

Attentatet inträffade utanför Khormal i den kurdiska delen av Irak. ABC:s kameraman Paul Moran och en kollega väntade på att bli insläppta i staden när en taxi körde upp bredvid dem och exploderade.

Paul Moran och ytterligare fyra personer - attentatsmannen och tre kurdiska gerillakrigare - dödades i explosionen, skriver AFP.

Kurdiska källor pekade ut Ansar al-Islam som misstänkt för dådet.

Gruppen som har specialiserat sig på bakhåll, bombdåd och mord på kurdiska politiker och militärer behärskar en liten landremsa mellan Halabja och den iranska gränsen.

Från Afghanistan

Bland de 700 gerillakrigarna ska ett hundratal soldater tränade i Afghanistan finnas. De ska ha slussats till området via Iran efter kriget i Afghanistan hösten 2001.

Uppgifterna kommer huvudsakligen från Ansar al-Islams kurdiska fiender i området, men USA säger sig ha fått samma information via sin underrättelsetjänst.

USA:s utrikesminister Colin Powell hävdade i februari inför FN:s säkerhetsråd att gruppen har kontakter med såväl Saddam Hussein som al-Qaida.

Den lilla gruppens existens är därför central i de amerikanska försöken att koppla samman Saddam Hussein med al-Qaida. Vid sidan av kriget mot Saddam Hussein försöker USA nu utplåna Ansar al-Islam.

Bedömare tvivlar

Över 50 Tomahawkrobotar föll under fredagsnatten över deras ställningar och enligt kurdiska militärer i området ska "många" människor ha dödats.

Men oberoende bedömare tvivlar på att gruppen har kopplingar till internationell terrorism. Enligt den respekterade tankesmedjan International Crisis Group finns det inga handfasta bevis för att Ansar al-Islam är någonting mer än en smärre källa till irritation i lokal kurdisk politik.

Greps i Oslo

Ansar al-Islams grundare, mulla Krekar, bor sedan 1991 i Norge. Han greps i torsdags och häktades dagen efter i Oslo tingsrätt.

Han är misstänkt för förberedelse och planering av terrorhandlingar. Norska myndigheter anser att det är någorlunda bevisat att Krekar och hans rörelse har kontakter med al-Qaida.

Krekar förnekar att han haft kontakter med vare sig Saddam Hussein eller al-Qaida, men säger att bin Ladin är en god muslim.

Jens Kärrman