Nyfödda barn låg packade i väskor

NYHETER

Kinesisk polis hittade 28 nyfödda flickor på en buss i södra Kina.

De var nerpackade i nylonväskor och drogade - förmodligen på väg för att säljas.

Ett tips ledde i måndags polisen till en långfärdsbuss på väg mot Anhui-provinsen, ett av de fattigare områdena i södra Kina.

Där gjorde de den makabra upptäckten. Nerpackade i nylonväskor och resväskor låg sammanlagt 28 flickebarn, en del bara några dagar gamla.

Staplade i bussen

Resväskorna låg staplade på bussens bagagehyllor och på sätena längst bak i bussen. I varje väska låg två eller tre barn sida vid sida. Polisen misstänker att de drogades för att ingen skulle höra dem skrika och upptäcka dem.

En av flickorna var död, de övrigas tillstånd stabilt, även om kylan färgat deras kinder blå. Spädbarnen hade färdats på bussen i drygt fyra timmar när polisen slog till.

- Det är möjligt att föräldrarna gett bort sina barn. Familjeplaneringsreglerna i Kina är väldigt stränga och de kanske ville ge bort bebisarna för att undvika böter, sade ett polisbefäl, enligt TT.

Ett 20-tal kvinnor i medelåldern har anhållits av polisen, flera av dem fanns med som passagerare på bussen.

En knapp vecka efter upptäckten har fortfarande ingen hört av sig till polisen och saknat barnen.

Fattigt område

Människosmuggling av barn och kvinnor är ett stort problem i Kina. Guangxi-provinsen, där barnen hittades, är ett av de fattigaste områdena i landet.

Där är det inte ovanligt att barn säljs till barnlösa familjer och att äldre flickor gifts bort för pengar. Enligt FN:s barnfond Unicef har en kvarts miljon kvinnor och barn i Kina fallit offer för människosmuggling under de senaste decennierna.

Anna Bengtsson

ARTIKELN HANDLAR OM