"Motståndet hårdnar i närheten av Bagdad"

Militärexperten Tommy Jeppsson kommenterar utvecklingen på slagfältet

NYHETER

Tommy Jeppsson, överstelöjtnant vid försvarshögskolan, är inte förvånad över det hårda motståndet som alliansens styrkor stött på.

– Mitt stalltips är att motståndet kommer att hårdna ännu mer. Ju närmare Bagdad alliansens styrkor kommer, desto hårdare motstånd möter de, säger han.

– Om alliansens styrkor nu bara är 16 mil från Bagdad så har de stött på mer Saddam-trogna styrkor, troligen det republikanska gardet. Deras officerare är mer lojala till regimen än den reguljära armén. De har bättre utbildning och bättre utrustning, säger Tommy Jeppsson.

Han säger att det republikanska gardet dessutom slåss med ryggen mot väggen.

– Det finns ett folkligt hat mot det republikanska gardet om de har deltagit i utrensningarna i Bagdad. De är regimens piska och hatet mot dem från folket kan vara stort. Därför har de inget annat val än att slåss.

Lojala chefer

Tommy Jeppsson är inte förvånad över att alliansen möter motstånd i flera olika städer.

– I alla större städer har Saddam placerat lojala chefer för att öka effekten av motståndet. Därför kan det ta ett tag innan man intar de viktiga städerna.

En av dem är Umm Qasr i södra Bagdad. Staden är viktig tack vare sitt läge som hamnstad. Om kriget blir långt kan alliansen få in logistikstöd den vägen, enligt Tommy Jeppsson.

Tommy Jeppsson tror inte att kriget i Irak kommer att bli någon militär promenad för alliansen.

– Bush har redan gått ut och förberett befolkningen på att motståndet kan bli hårt. Blir det strid om hus till hus, gata till gata, i Bagdad blir det väldigt besvärligt för alliansen. Men det är omöjligt att säga hur långt kriget blir.

Precisionsvapen

Att inga uppgifter kommit fram om civila offer i Bagdad tyder enligt Jeppsson på att precisionsvapnen fungerat.

- Man vill ju in i det längsta undvika civila förluster och riktar angreppen mot regeringens byggnader och militärens kommandocentraler. Det har troligen lyckats.

Tommy Jeppsson hade väntat sig att större delar av den reguljära armen skulle gett upp.

– Att de inte gjort det kan tyda på att de amerikanska trupperna helt enkelt gått förbi dem. Amerikanerna har inte heller någon anledning att slå ut den reguljära armén, den som är minst utbildad, utrustad och motiverad. Den vill man ha kvar som en militär maktapparat för den nya regimen.

Frida Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM