”De tyckte inte vi arbetade professionellt”

CNNs Nic Robertson utslängd från Bagdad

NYHETER

När bomberna faller över Bagdad är ett av världens största Tv-bolag CNN inte längre där.

De utvisades i lördags.

– Säkerhetstjänsten tyckte inte att vi skötte vårt arbete tillräckligt professionellt, säger kanalens reporter Nic Robertson till Aftonbladet.

Foto: CNN
Nic Robertson och hans kollegor fick inte stanna kvar i Bagdad.

CNN:s team fick i fredags veta att de inte längre var önskvärda i Irak. I CNN:s delegation i Bagdad ingick en av kanalens mest kända reportrar, Nic Robertson.

Det är inte första gången Nic Robertson blivit utslängd av en diktator. Hösten 2001 blev han som siste västerländske journalist handgripligen utkastat ur Afghanistan.

– Vi fick de mest löjliga förklaringar till varför vi inte fick stanna. Men det återkommande argumentet var att vi inte arbetade tillräckligt profesionellt.

– Mitt intryck är att säkerhetstjänsten fått större inflytande i Irak de senaste tio åren, det har varit mycket svårare att röra sig fritt och samtala med människor i Bagdad, säger Nick Robertson.

Var det svårt att ta sig ur landet?

– Överraskande enkelt faktiskt. Det var en del byråkrati, det gällde att ha alla papper i ordning, men värre än så var det inte. På vägen till Jordanien såg vi några utbrända fordon, men vi såg inga strider.

Du befann dig i Bagdad även 1991. Hur är det här kriget jämfört med det förra?

– Bombningar av stadens centrala delar är mycket kraftigare. Presidentpalatsen bombades inte lika mycket 1991. Då riktades en stor del av robotarna mot mål i förorterna.

I dag har vi sett bilder i TV på döda amerikanska soldater. Tror du att de allierade trupperna lidit större förluster än vad som medgivits officiellt?

– Från min plats i Amman är det omöjligt att bedöma. Jag har ingen insyn i striderna i södra Irak.

Jens Kärrman