De sköt ned sin kamrat

I går blev kriget verklighet för amerikanerna

Foto: peter kadhammar
vad gick snett? 286:e signalkompaniet samlas på expeditionen för att gå igenom vad som egentligen hände när en patriotrobot avfyrades mot ett brittiskt Tornadoplan i går, Häromdagen sade överste Tim Glaeser i stridsledningscentralen, att han ”ägde” Kuwait. Efter flera motgångar har verkligheten kommit i fatt amerikanerna.
NYHETER

EN AMERIKANSK BAS, KUWAIT

Häromdagen satt jag med överste Tim Glaeser i stridsledningscentralen och han sa att han ”ägde” Kuwait.

Med det menade Glaeser att han kunde försvara hela landet, alla soldater och alla civila, mot angrepp från Irak.

I går kom nyheten att ett av Glaesers egna Patriotbatterier hade skjutit ner ett brittiskt Tornadoplan.

Patriotbatteriet.

Plötsligt var det inte så lekande lätt längre.

– Jag ser allt som rör sig i luften och allt som rör sig på havet, sa Glaeser då, för bara några dagar sedan.

Det var så enkelt. USA skulle vinna genom sin förkrossande överlägsenhet i teknologin.

Men i går kom krigets verklighet till 11:e luftförsvarsbrigaden, som är hemmahörande i Fort Bliss i Texas. Krigets verklighet var blodig och skrämmande, och fylld av kaos och obesvarade frågor.

På 286:e signalkompaniets expedition samlades soldater och pratade med varandra och undrade vad som pågick, och någon svor och sa att det var fan att de aldrig fick ordentlig information.

Kriget var inte roligt längre.

Ung soldat sköt

Klockan sju i går kväll gick Glaeser in i ett ledningsmöte nere i hangaren och hans hurtiga humör var borta. Den viktigaste frågan på mötet var hur det avancerade Patriotsystemet, som hanteras nästan uteslutande av datorer, kunde skjuta ner ett brittiskt Tornadoplan.

Det preliminära svaret tycktes vara att en ung soldat uppe på Camp New Jersey nära irakiska gränsen tog miste. Han - eller hon - tyckte att en missil var på ingång. Det såg så ut på radarskärmen. Soldaten kollade med andra patriotbatterier; ingen annan såg roboten.

Men eftersom robotens bana tycktes vara riktad rakt mot Camp New Jersey hade batteriets befälhavare rätt att gå förbi alla de avancerade datorerna och utlösa en Patriot manuellt.

Så skedde.

Samtidigt försvann ett brittiskt Tornadoplan.

Tolv tillfångatagna

Och lite senare kom nyheterna på de amerikanska tv-kanalerna att tolv soldater från Fort Bliss i Texas hade tillfångatagits av irakierna.
Krigets verklighet var blodig och skrämmande, och fylld av kaos och obesvarade frågor.

Tillfångatagits? Det skulle ju gå så fort och lätt. Överste Glaeser sa ju till soldaterna aftonen före kriget, att detta kunde bli det första som vinns med bara flygblad: Ge er!

– Vad fan! Hur kunde de bli tagna så där? Något gick jävligt fel, sa en soldat.

Och samtidigt som de stod där och pratade visade en tv bilder från striden om den irakiska hamnstaden Umm Qasr.

Inte roligt längre

Men Umm Qasr intogs ju för flera dagar sedan, enligt triumferande amerikanska tv-reportrar?

Kriget var inte bara roligt längre; kriget var inte längre bara en amerikansk uppvisning i överlägsenhet.

Efter överste Glaesers möte sammankallade kapten Michael Brown på 286:e signalkompaniet, som sköter Patriotbatteriernas kommunikationer, sina officerare. Han sa:

– Ni har väl alla hört vad som skett. En undersökning ska inledas. Ge era soldater besked om att i n t e ringa hem och säga att vi sköt ner en Tornado. Det är ännu inte bekräftat.

Har vi hört liknande saker förut?

Fick besök av kriget

I förrgår fick jag resa till Camp Thunder i öknen för att besöka det Patriotbatteri som sköt ner den första irakiska missilen. Jag fick gå fram och känna på den nu tomma avskjutningstuben, prata med den unga soldaten Nicholas Bunch som aktiverade datorsystemet.

Men militärer brukar inte vara lika pigga på att berätta om tråkiga nyheter.

Inga journalister inbjöds när överste Glaeser i går for till batteriet som sköt ner Tornadon för att höra vad tusan som hänt.

Ett krig är blodigt och skitigt och hemskt, och i går hemsökte något lite av allt det hemska även amerikanerna.

Peter Kadhammar