- Jag lydde bara order

Irakisk tv visade upp amerikanska fångar

1 av 5 | Foto: AL-JAZIRA/EPA
saddams fånge James Riley, 31, svarade kortfattat på frågorna från irakisk tv. Efter att ha sett tv-sändningen uttalade sig president Bush och krävde att Irak behandlar alla krigsfångar "lika väl som USA behandlar de irakiska": Vad heter du? – James Riley. Var kommer du ifrån? – USA. Vilken stad? – New Jersey. Hur gammal är du? – 31. Vilket förband? – 507:e underhållskompaniet.
NYHETER

Han är blodig i ansiktet och har en fluga i ögonvrån.

Liggande på golvet svarar den amerikanske soldaten, som säger att han heter Edgar, på irakiernas frågor.

Han är rädd.

Nu är han och minst fyra av hans kamrater Saddams fångar.

De fem amerikanska krigsfångarna, fyra män och en kvinna, visades upp i den arabiska tv-kanalen al-Jazira i går eftermiddag. Bilderna kom från irakisk tv.

Enligt al-Jazira skulle de amerikanska soldaterna ha tillfångatagits utanför staden Nasiriyah, 32 mil sydöst om Bagdad.

Livlösa, avklädda kroppar

Innan krigsfångarna utfrågades en och en i tv-rutan visade tv-stationen vad som såg ut att vara döda amerikanska soldater - blodiga, livlösa, halvt avklädda kroppar i kamouflagekläder, slängda huller om buller i ett kalt, vitt rum som sades vara ett bårhus.

Två av soldaterna var skjutna rakt i pannan, andra i bröstet, magen eller huvudet.

De fem krigsfångarna, som enligt tv-kanalen hålls fångna någonstans i utkanten av Nasiriyah, såg ut att befinna sig i en skola. Uppenbarligen befann de sig inte på sjukhus eller på någon militärförläggning.

En efter en sattes fångarna på en stol och bombarderades med frågor, både på arabiska och mycket knackig engelska. Att de hade stora svårigheter att förstå frågorna och vad de förväntades svara var uppenbart.

Spända som stålfjädrar, med stela ansikten och rädda, flackande blickar tittade de på än den ena, än den andra av sina utfrågare, för att få hjälp.

"Varför kom du hit?"

Framför dem syntes bara en mikrofon, märkt irakisk tv.

- Varför kom du hit? frågar någon på dålig engelska.

- Jag lydde bara order, säger en av dem, en glasögonprydd soldat som uppger att han heter Miller, är menig soldat, deltar i kriget som tekniker och är från Kansas.

- Jag hade order att bara skjuta om jag blev beskjuten - och de sköt på mig först, så jag sköt tillbaka.

Joseph Hudson, som uppger att han är specialist från El Paso i Texas, är den som ser lugnast ut. Han till och med ler in i kameran vid ett kort tillfälle.

Men han har svårt att förstå frågorna, bland annat om han möttes av blommor eller vapen av det irakiska folket. Gång på gång upprepar han samma svar:

- Jag förstår inte.

Den som ser ut att vara värst skadad av de fem ligger på en brokig soffdyna - med blod i ansiktet, bandage på bägge armarna och öppen gylf. Någon tar hans puls medan han grimaserar av smärta.

Han säger att han heter Edgar och kommer från Texas.

De två sista, Shauna, 30, den enda kvinnan, och sergeant James Reilly eller Riley, 31, från New Jersey, uppger sig komma från samma kompani, 507:e, som är baserat i Fort Bliss, Texas, och ingår i 11:e luftförsvarsbrigaden som bland annat är utrustad med Patriotrobotar.

Shauna, som har bandage kring ena benet, sitter med armarna i kors tätt intill kroppen. Hennes manlige kamrat ser ut att befinna sig i chock. Huvudet rör sig fram och tillbaka och blicken irrar.

På ett bord ligger deras personliga tillhörigheter utspridda - id-kort, pengar och plånböcker.

Lurades i en fälla?

USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld och general Richard Myers sa i går kväll att cirka tio amerikaner är rapporterade saknade och kan ha tagits till fånga.

Försvarsdepartementet Pentagon har inlett det tunga arbetet med att underrätta anhöriga till soldaterna som fängslats av Irak.

Enligt Pentagon kan några av militärerna ha lurats in i en fälla av irakiska soldater som låtsades ge upp.

President George W Bush krävde i ett uttalande i går kväll att eventuella amerikanska krigsfångar ska behandlas humant.

Presidenten sa, på väg tillbaka till Vita huset efter att ha tillbringat helgen i Camp David, att han förväntar sig att amerikanska krigsfångar behandlas lika väl som USA behandlar irakiska.

Presskonferens inställd

Fort Bliss kallade sent i natt, svensk tid, till presskonferens om krigsfångarna. Presskonferensen ställdes dock in, förmodligen för att inte alla fångarnas anhöriga ännu var underrättade.

Oisín Cantwell, Kerstin Nilsson