- Jag ber för min sons liv

Anecita såg sin pojke tas tillfånga på tv

NYHETER

Miljarder människor såg de tillfångatagna soldaterna på tv.

Anecita Hudson var en av dem. Hon upptäckte sin son i rutan.

- Han såg så rädd ut, säger hon.

För tre veckor sedan reste Joseph Hudson, 23, till krigsområdet. Sedan dess har hans mor Anecita Hudson följt utvecklingen från tv- soffan i hennes hus i Alamogordo i New Mexico.

I går eftermiddag kablades bilder ut på soldater som tillfångatagits eller dödats av irakiska trupper i striderna i Nassirya i södra Irak.

Bilderna visades inte av amerikanska medier - av hänsyn till de anhöriga. Därför var Anecita Hudson inledningsvis ovetande om att hennes son var tillfångatagen.

Fanns på filippinsk tv

Tills en filippinsk vän ringde och berättade att de sett hennes son på en filippinsk tv-kanal - den enda kanalen förutom irakiskt tv som fick möjlighet att intervjua fångarna.

Anecita Hudson bytte kanal i samma ögonblick som hennes son dök upp i rutan.

- Jag såg min Joseph på tv när han blev intervjuad av en filippinsk reporter. De försökte ställa frågor till honom, och han sa att han bara gjorde sitt jobb " jag tittade på honom " han såg så rädd ut, säger Anecita Hudson till El Paso Times.

- Jag ber för att min son ska klara sig.

I går kom vänner och grannar förbi för att uttrycka sitt stöd. Anecita Hudson tittade på en bild av sin son och grät när hon talade om honom.

- Jag kan inte tro på att detta hände. Jag såg honom för tre veckor sedan på en samling för sitt förband innan de lämnade Fort Bliss.

- Av alla tusentals soldater som är där. Jag kan inte förstå varför min son blev tillfångatagen.

Joseph Hudsons yngre bror, 18-årige Anthony, säger innan han brister i gråt:

- Jag känner för att ladda min pistol och åka dit.

Fick krishjälp

Varken Anecita eller Anthony kontaktades i går av försvarsmakten - varken före eller efter det att tillfångatagandet hade blivit känt.

Joseph Hudsons hustru Natalie fick dock krishjälp av personal vid Fort Bliss i Texas. Tillsammans har de en femårig dotter, Cameron.

Jospeh Hudson tog studenten 1998. Därefter flyttade han till Texas och tog värvning vid Fort Bliss.

Det militära är en självklar del av hans liv. Hans pappa tjänstgjorde på flygbasen Holloman, ett stenkast från familjens hem.

Där jobbade Jospeh i matsalen under sin studietid. Han arbetade också på snabbmatsrestaurangen Sonic i Alamogordo.

"Det svartnade"

Där reagerade hans tidigare kolleger med bestörtning i går. Jeremiah Jackson, 24, känner Jospeh Hudson väl. Han sa i natt till Aftonbladet:

- Det svartnade för mina ögon när jag fick höra att "Joe" har blivit tillfångatagen. Jag har svårt att hitta ord.

- Men han är en oerhört bra kille. Han är en mästare på att hantera stress och hålla huvudet kallt i spända situationer. Det känns tryggt att veta nu.

Joseph Hudson slutade på restaurangen för fyra och ett halvt år sedan.

- Han tog värvning av ekonomiska skäl, för att trygga sin familjs framtid.

Jens Kärrman