De dödliga misstagen

Olyckor bakom de flesta dödsoffren

1 av 2 | Foto: AP/SKY NEWS
"HAN HADE ATTITYDPROBLEM" Den amerikanske soldaten Asan Akbar som kastade in två handgranater mot ledningen i sin egen division greps direkt. Akbar förhördes under hela gårdagen. - Akbar har haft ett attitydproblem, sade arméns talesman George Heath.
NYHETER

Kapten Christopher Scott Seifert, 27, dödades då en amerikansk soldat attackerade sina egna.

Nitton soldater från väst har dött i helikopterolyckor.

De flesta dödade allierade militärer har omkommit i egen beskjutning och olyckor.

Soldaten Asan Akbar som i går natt attackerade ledningen för den egna 101:a divisionen med två handgraneter förhördes hela dagen i går.

- Akbar har haft ett attitydproblem, sa arméns talesman George Heath i natt.

Vid attentatet dödades en person och 12 skadades.

Helikoptrar krockade

Här följer några andra mycket allvarliga attacker och olyckor som inträffat inom de allierades led:

I lördags dödades sex brittiska soldater och en amerikansk då två brittiska Sea King-helikoptrar kolliderade över internationellt vatten i gulfen.

Kraschen beskrivs som en "tragisk olycka" av den brittiske kaptenen Al Lockwood.

I fredags dödades åtta brittiska marinsoldater och fyra amerikanska servicemän då deras helikopter kraschade i norra Kuwait.

En amerikansk missil sköt ner ett brittiskt plan vid gränsen mellan Irak och Kuwait i går. Vad som har hänt besättningen var i natt ännu okänt.

Planet, en Tornado GR4, var på väg tillbaks till en av de allierades baser i Kuwait, efter ett uppdrag inne i Irak i går morse. Av okänd anledning sköts attackplanet ner av en amerikansk Patriot-robot.

Det fanns sent i går kväll inga uppgifter om hur stor besättningen var eller vad som hade hänt den.

Dödade journalister

Tre brittiska journalister tros ha dödats av amerikanska styrkor i Irak. Männen besköts av en stridsvagn medan de följde med en allierad trupp.

Den brittiska journalisten Tony Lloyd, kameramannen Fred Nerac och deras tolk Hussein Uthman var utsända av det brittiska tv-bolaget ITV och följde med de USA-ledda trupperna mot Basra i sydöstra Irak i lördags. Plötsligt besköts teamets jeep av en amerikansk stridsvagn.

Tre personer skadades då amerikanska robotar slog ner i ett oljeraffinaderi i fredags. Robotarna slog ner i ett oljeraffinaderi i staden Abadan i sydvästra Iran, fem mil öster om den irakiska staden Basra som är utsatt för en ursinnig amerikansk attack. Tre personer skadades svårt vid attacken som Iran reagerat kraftigt emot.

USA har bett om ursäkt för incidenten.

Oisín Cantwell