USA: Vi är åtta mil från Bagdad

Slaget om huvudstaden kan vara nära

1 av 2 | Foto: Ap
Sårade soldater förs till flygbasen Ramstein i Tyskland.
NYHETER

Nya explosiner hördes i Bagdad när mörkret föll på måndagen.

Enligt de allierades befälhavare finns pansartrupper nu bara åtta mil utanför huvudstaden.

Luftangreppen tog ny fart när mörkret lade sig över Bagdad och kriges sjätte dag närmade sig.

Huvudstaden försvaras av Saddam Husseins Republikanska garde, med elittrupperna i Medinadivisionen i spetsen.

Under dagen kom uppgifter om att dussintals tungt bestyckade amerikanska Apache-helikoptrar anföll i flock och bombarderade Saddams elittrupper, som håller ställningarna utanför Bagdad.

Hårda strider utkämpas bland annat i närheten av staden Karbala sydväst om Bagdad, som väntas bli platsen för nästa stora slag.

Enligt den amerikanska tv-kanalen CBS har man information som säger att Irak väntas sätta in kemiska vapen om Karbala faller och de allierade lyckas bryta igenom.

"Inga markstrider med Republikanska gardet"

- Vad jag vet har vi inte varit direkt inblandade i markstrider med Republikanska gardet ännu, sade generalmajor Stanley McChrystall vid en direktsänd presskonferens från Pentagon på måndagskvällen.

Enligt den amerikanske befälhavaren Tommy Franks rycker slaget om Bagdad allt närmare och strider pågår nu bara åtta mil från den irakiska huvudstaden.

- Just nu anfalls republikanska gardet av Apache-helikoptrar och annat stridsflyg. Men jag vet inte när själva slaget om Bagdad börjar, sade McChrystal.

- Det beslutet är helt upp till befälhavare Tommy Franks.

Här är en sammanfattning av de viktigaste händelserna under måndagen:

Iraks vice premiärminister Tariq Aziz höll presskonferens i Bagdad.

Aziz berättade bland annat att Saddam Hussein och ledarskiktet i Irak var "i god form" och att Saddam hade full kontroll över både armén och landet.

Aziz förnekade också bestämt bland annat att en irakiska 51:a divisionen kapitulerat i söder.

Pentagon anklagar Irak för brott mot krigslagarna.

Pentagons taleskvinna Victoria Clarke sa att irakiska soldater klätt ut sig till civila, bland annat till journalister och även kvinnor, och sedan överfallit allierade soldater.

Irakiska soldater påstods även ha viftat med vit flagg för att få allierade soldater att komma nära och sedan anfallit ur bakhåll.

Pentagon dementerar uppgifter om erövrad kemvapenfabrik.

Enligt Pentagon har en israelisk journalist som arbetar för Jerusalem Post och som färdas med pansartrupperna mot Bagdad "överreagerat" då allierade trupper erövrat en stor fabriksanläggning i Najaf söder om Bagdad.

Oljekällorna brinner okontrollerat i söder

Striderna runt oljefälten i södra Irak har tvingat specialister på bekämpning av oljebränder att fly från området.

- Det är inte i närheten av så säkert som man sa att det skulle vara, säger Brian Krause, ledare för ett civilt team från Texas och expert på bränder i oljekällor.

Pentagon meddelade senare på dagen att armén övertagit ansvaret för att släcka och skydda oljekällorna.

Brittisk soldat dödad.

Brittiska militärledningen meddelade att en brittisk soldat dött i strid i södra Irak.

Sandstorm hindrar huvudstyrkan. Framryckningen av USA:s tredje mekaniserade infanteridivision försenades på måndagen på grund av en sandstorm. Kolonnen omfattar flera tusen fordon och befinner sig på i närheten av staden Karbala, åtta mil söder om Bagdad, uppger nyhetsbyrån AP. Styrkan rör sig sakta norrut mot Bagdad.

Strider i Nasiriya. Trots att de allierade styrkorna redan för två dagar sedan hävdade att man säkrat staden Nasiriya så fortsatte striderna i området under måndagen. Nasiriya är strategiskt mycket viktig, eftersom den ligger vid en bro över floden Eufrat och öppnar vägen norrut mot Bagdad.

Polska soldater i Umm Qasr: Polsk militär ska sättas in i striderna i hamnstaden Umm Qasr, där irakisk militär fortsätter att bjuda på hårt motstånd. Sammanlagt handlar det om ett 50-tal man från den polska specialstyrkan ”Grom” – Åskan som ska bistå de amerikanska och brittiska marinsoldater som finns på plats sedan fem dygn.

Missil dödade fem syrier. Fem människor dödades när en civil buss besköts av amerikanskt stridsflyg i al-Rutbeh i Irak, nära gränsen mot Syrien, natten mot måndagen. Ytterligare tio människor uppges ha skadats, enligt nyhetskanalen Sky News. De fem dödade var samtliga från Syrien. Syriens utrikesdepartement kallade på måndagen till sig USA:s och Storbritanniens ambassadörer och överlämnade en skarp protest.

Skadade soldater till Tyskland. Tolv skadade soldater, varav sju från USA, ankom på måndagsförmiddagen till den amerikanska flygbasen Ramstein i västra Tyskland. Tre av dem uppges vara allvarligt skadade. De är de första skadade allierade soldater som evakueras från kriget i Irak.

Frivilliga köar för att kriga. Hundratals frivilliga har ansökt till Iraks ambassad i Algeriet om att få delta i kriget, rapporterar AP. Kravet uppges vara att man har ett pass, två id-foton och en flygbiljett till Damaskus i Syrien, skriver tidningen Le Matin.

Fredrik Rundkvist , Caroline Olsson