Katastrof hotar i Basra

Brist på dricksvatten i den irakiska miljonstaden

NYHETER

BAGDAD/STOCKHOLM

Endast fyra av tio Basrabor har tillgång till rinnande vatten och det är otjänligt som dricksvatten.

Och på krigets sjätte dag väntar hela södra Iraks civilbefolkning fortfarande på den mat, det vatten och den hjälp som Washington och London lovade skulle följa direkt i de framryckande soldaternas spår.

Foto: AP
Kofi Annan är oroad.

Situationen i Basra blir allt allvarligare. Internationella Rödakorskommittén varnar för en akut kris.

Inom ett par dagar måste de närmare två miljoner invånarna få tillgång till rent dricksvatten.

- Folk har bunkrat vatten i alla slags kärl. Man har fyllt flaskor, hinkar och alla möjliga sorters behållare för att ha dricksvatten hemma. Men dessa lager lär inte räcka särskilt länge, säger Roland Huguenin-Benjamin, talesman för ICRC, Internationella Rödakorskommittén, i Bagdad till TT.

''Förhandlingar om eldupphör''

I samband med att den USA-ledda koalitionen anföll de irakiska trupperna i Basra i början på helgen sprängdes högspänningsledningar runt staden och elförsörjningen bröts. Därmed slutade pumpstationen att fungera.

ICRC hade förutspått detta och placerat nödgeneratorer vid stationen. Problemet är att pumpstationen befinner sig på koalitionens sida om frontlinjen och ICRC:s ingenjörer på den irakiska sidan.

- Våra ingenjörer känner mycket väl till pumpstationen. De har arbetat där i många år. Och får vi bara dit en grupp så kommer den att kunna startas snabbt. Nu väntar vi och hoppas få korsa frontlinjen, säger Roland Huguenin-Benjamin.

TT: Vilka hinder måste överkommas för att komma igenom?

- Vi har tagit upp säkerhetsfrågan med båda sidor. Det är en fråga om att förhandla fram något slags eldupphör så att vårt folk kan ta sig igenom.

Saknas dricksvatten

För tillfället finns inget dricksvatten att få tag på i Basra, uppger Huguenin-Benjamin. Endast fyra av tio Basrabor har tillgång till rinnande vatten. Detta är dock av dålig kvalitet och bör inte drickas.

Om befolkningen ändå tvingas dricka det dåliga vattnet kan många typer av sjukdomar komma att härja i staden. Även vanliga sjukdomar kan få dödliga konsekvenser om medicinförråden tar slut.

Det är inte bara i Basra som civilbefolkningen drabbas. På krigets sjätte dag väntar södra Iraks civilbefolkning fortfarande på den mat, det vatten och den hjälp som Washington och London lovade skulle följa direkt i de framryckande soldaternas spår.

Men när oväntat starkt irakiskt motstånd fördröjer den utlovade hjälpen, har hoppet snabbt vänts i ilska mot inkräktarna, rapporterar AFP.

Ingen glädje möter koalitionen

Utan rinnande vatten och elektricitet, med alla matförråd tömda, förtvivlar människorna i ökenlandskapet i söder. De tror inte längre på USA:s löften om att de ska bli omhändertagna. Inga glädjeyttringar möter koalitionens soldater.

- Vi har lämnats åt vårt öde. Ingen har givit oss något att äta. Ingen sörjer för vår säkerhet. Allt de gör är kommer hit, angriper Saddams soldater och försvinner igen, sade en 20-årig herde Hussein Yaber till AFP.

Desperationen har skapat våld och plundring de senaste dagarna och många människor har skadats.

Enligt den ende läkaren i området är bristen på medicin skriande. Det närmaste sjukhuset finns i Umm Qasr 20 kilometer österut, där en liten grupp irakiska soldater har hållit ut och beskjutit de allierades trupper i fyra dagar.

Humanitär katastrof hotar

- Röda Korset har rapporterat att människorna i Basra riskerar en humanitär katastrof eftersom de inte har något vatten och ingen elektricitet, sade FN:s generalsekreterare Kofi Annan igår på måndagen till journalister i FN-högkvarteret i New York.

  - Jag tror att omedelbara insatser måste göras för att åter ge befolkningen el och vatten, förklarade han.

  - En stad av den storleken klarar sig inte länge utan ström eller vatten.

  Basra, Iraks näst största stad, har omkring två miljoner invånare. Dagtid kan temperaturen gå upp mot 40 plusgrader.

Reningsverket utslaget

  Stadens största vattenreningsverk, Wafa al-Qaed i norr, har varit utslaget av strömavbrott sedan i fredags. Och även om andra reningsverk kan svara för omkring 40 procent av stadens normala dagsbehov av rinnande vatten så är vattenkvaliteten mycket låg, uppger Internationella rödakorskommittén i Genève.

  - Det här är en krissituation. Vi måste se till att försörjningen återupprättas helt och fullt, säger ICRC:s taleskvinna Nada Doumani.

  I Kuwait uppger en annan ICRC-företrädare att organisationen inväntar säkerhetsgarantier från de stridande parterna innan den försöker hjälpa till att få igång Wafa al-Qaed-verket igen.

aftonbladet.se, Adam Engström/TT