Nerskjutna - av en bonde

Irakiska uppgifter: Så slog vi ut superhelikoptern

Foto: AP
FÅNGAR HOS FIENDEN Helikopterpiloterna Roland D Young, 26, från Georgia och David S Williams, 30, från Florida, visades upp av tv-kanalen al-Jazira. De två piloterna ser helt oskadda ut men verkar något förvirrade och tittar åt olika håll när de filmas.
NYHETER

LONDON

De ser förvirrade ut, säger inget och de dricker oupphörligt vatten och te. På bordet framför dem ligger innehållet i en plånbok.

I går visade den irakiska televisionen bilder på två tillfångatagna helikopterpiloter.

Foto: FALEH KHEIBER/REUTERS
PRICKSKYTT Bonden viftar med sin AK-47:a framför Apache-helikoptern som han uppges ha skjutit ner.

Irak påstår att de två piloterna - Roland D Young, 26, från Georgia och David S Williams, 30, från Florida - tillfångatogs i Karbala, cirka 10 mil söder om Bagdad. En av tv-kanalen CNN:s reportrar, som följer med en av USA:s helikopterregementen, säger att helikoptrar attackerat de republikanska vaktstyrkorna nära Bagdad i en nattlig attack.

Helikoptrarna ska ha flugit på låg höjd. En person i helikopterstyrkan har sagt till CNN att helikoptrarna "hamnat i ett getingbo, i spärreld från luftförsvar".

Bonden poserar i tv

Iraks version är en helt annan. De påstår att helikoptern sköts ned av - en irakiske bonde, Ali Obeid Mengash. Mannen har poserat viftande med sitt vapen i irakisk tv.

Bilder visar Apache-helikoptern på ett fält och lokalbefolkningen klättrar på den och gör V-tecken.

USA bekräftade i går kväll att två piloter är saknade, men tillbakavisar att en andra helikopter ska vara borta vilket Irak påstår.

Verkar oskadda

De två piloterna ser helt oskadda ut på bilderna från Iraks tv, men de verkar något förvirrade och tittar åt olika håll när de filmas.

De är tysta och de förhörs inte framför kameran som de fem fångarna som visades upp i tv dagen före.

De har på sig de beiga pilotoverallerna, som inte visar upp några spår eller märken.

På ett bord framför de unga männen ligger det som ser ut att vara innehållet i en plånbok. Det är ett körkort från Texas, ett bankkort, några telefonkort och ett antal kreditkort.

En talesman för Fort Hood i Texas säger att en helikopter från första bataljonen i det 227:e regementet saknas efter en strider i Irak. Piloterna kommer alltså från George Bushs egen hemstat.

Colin Powell, USAs utrikesminister, kommenterade i går de bilder som hittills visats på krigsfångarna: De gör mig oroad.

Men även i brittiska media har man visat bilder på irakiska militärer som kapitulerat. Inledningsvis visades bilder på militärer med händer över huvudena. Senare bilder visar dock bara fångarna på håll och med ryggarna mot kameran.

3 000 irakiska fångar

Enligt uppgift har de allierade tagit 3 000 irakiska fångar.

Vita huset kommenterade i går jämförelser mellan hur Irak behandlar de amerikanska förhållandena och förhållanden i Guantánamo Bay där USA håller misstänkta al Qaidaterrorister fånga - däribland en svensk.

- Det är två olika situationer. Den ena handlar om kriget mot terrorismen och den andra gäller den här konflikten.

- Vi har alltid behandlat människor humant, säger talesmannen Ari Fleischer.

Leif Kasvi