Hennes kamrat är död

Kvinnorna som slåss med männen

NYHETER

UTANFÖR NAJAF

Deras kamrat var en av de första att dö i kriget.

Aftonbladet har träffat USA:s kvinnliga soldater vid fronten, bara 16 mil från Bagdad.

– Det är klart att jag är rädd, säger löjtnant Ruthie Levy, 22. Hon sörjer sin döde kamrat Brandon Tobler.

Foto: Harald Henden
Sorg i öknen Löjtnant Ruthie Levy, 22, på vakt i den irakiska öknen. Trots att hon inte ingår i ett direkt stridande förband är hon kraftigt beväpnad.

Med allt fler rapporter om hårda strider, stupade eller tillfångatagna amerikanska soldater är kriget plötsligt mycket mer än bara ett färgsprakande skådespel på natthimlen för soldaterna vi är tillsammans med.

Nervositeten och fruktan går nästan att ta på. Alla frågar oss om vi vet något mer om amerikanska soldater som dödats och hur kriget går. Rykten går om många stupade längre söderut.

”Klart jag är rädd”

– Det är klart jag är rädd. Det känns annorlunda nu. Vi står djupt inne i fiendeland. Hotet och faran känns väldigt verklig nu, säger löjtnant Ruthie Levy, 22.

Kvinnor ingår inte i stridsenheter i den amerikanska armén. Kvinnan som blev tillfångatagen i söndags tillhörde en understödsenhet, precis som Ruthie.

Ruthie blir skakad när hon får höra om de tillfångatagna soldaterna.

– Jag visste inte om det. Men det är skrämmande, säger Levy.

Den amerikanska flaggan fladdrar i den skitiga, dammiga vinden på de torrlagda sumpmarkerna utanför Najaf. Den står i en jordhög, tillsammans med geväret och stövlarna som tillhörde 19-årige Brandon Tobler.

Tobler var den förste som dödades i bataljonen. Han kallades in som reservist för bara sex veckor sedan.

Dog i en olycka

Han dog i en bilolycka under en nattlig körning utan lysen.

Natten före hamnade de i eldstrid.

– Kompanichefen mejade ned två irakier på kort håll med maskingevär, säger en soldat, med en irakisk patron fäst vid hjälmen som souvenir.

Mer nervösa

I gryningen väcktes de av en granat som slog ner 400 meter från lägret.

De förbrända kropparna till tre irakier, dödade i ett slag två dagar tidigare, ligger fortfarande i ett utbränt och förvridet bilvrak, bara någon meter från den plats där soldaterna tillbringat natten.

– Det märks att folk har blivit mer nervösa, säger fältprästen John Jensen.

Kim Riseth

ARTIKELN HANDLAR OM