Bajs på sitsen – kiss på golvet

Äckliga skoltoaletter ger barnen ont i magen

NYHETER

Svenska barn har slutat att kissa och bajsa naturligt. Äckliga skoltoaletter gör att de håller sig hela dagen och får svåra medicinska besvär.

Aftonbladets reportrar Britt Peruzzi och Johan Bratt har talat med forskare, lärare och elever om toasnusket i de svenska skolorna.

– Skolbarn borde ha samma rätt som vuxna till bra toaletter på arbetstid, säger Anna-Lena Hellström, forskare och uroterapeut som med engelska och belgiska kollegor nu för upp problemet på EU-nivå.

Foto: JOEYABRAITYTE
HÄLFTEN HÅLLER SIG Mer än varannan elev undviker eller går aldrig på skoltoaletten. Orsaken är den smutsiga miljön men också otrygghet – barnen vågar inte utföra sina behov av rädsla för att bli retade.

Smutsig. Äcklig. Och otrygg. Så upplever svenska elever miljön på skoltoaletterna.

I en undersökning bland Göteborgs elever förra året fick två av tre toaletter underkänt och 51 procent av eleverna uppgav att de undviker eller aldrig går på skoltoaletten.

– Man hör ofta att skolbarn har ont i magen. En av flera orsaker kan mycket väl vara att de håller sig hela dagen, säger Barbro Lundblad, doktorand på Göteborgs universitet, som skrivit rapporten tillsammans med Anna-Lena Hellström och kollegor vid universitetet i Newcastle.

– Barnens miljö måste komma mer i fokus. Ser man på restaurangtoaletter så har de fått mycket bättre standard de senaste åren. Varför ska barnens skoltoaletter ligga efter?

Forskaren vill att toalettfrågan ska ingå i undervisningen, att barnen ska lära sig vikten av att kissa och bajsa men också att det är allas ansvar att hålla rent.

– Det handlar också om vad man får med sig hemifrån. Många föräldrar talar, säkert i välmening, negativt om offentliga toaletter och spär på barnens rädsla för situationen.

Rädslan är central i barnens syn på skoltoaletten. De är rädda för att någon ska låsa upp dörren utifrån, att det ska höras eller att de ska bli retade för lukten.

– Detta kan låta som ett litet problem för oss vuxna men det handlar om barnens inre värld och känslor av otrygghet, säger Barbro Lundblad.

Problemet går igen i hela landet. En studie bland tonåringarna i Örnsköldsvik 1993 visade att 20 procent av flickorna och 4,6 procent av pojkarna hade drabbats av urinvägsinfektion.

Att främst flickor drabbas beror delvis på att de har kortare urinrör.

När barnsjuksköterskan och uroterapeuten Gun Eva Larsson följde upp sin studie förra året hade antalet ökat till 26,4 procent flickor och 5,3 procent pojkar.

Bland flickor i åldern 16–19 år hade hela 33,2 procent haft urinvägsinfektioner.

– Det kan bero på dålig information. När flickorna kommit till en sexuellt aktiv ålder är det viktigt att kissa efter samlag men ingen av de intervjuade flickorna kände till detta, säger uroterapeuten som efterlyser mer respekt för barnen.

På en av högstadieskolorna i Örnsköldsvik var eleverna tvungna att hämta en bit papper på rektorsexpeditionen innan de gick på toaletten.

– Det är bara att gå till sig själv. Skulle du vilja gå till din chef och hämta toalettpapper?

Problemen lär kvarstå så länge personalen inte använder samma toaletter som eleverna, menar Anna-Lena Hellström, handledare i Göteborgsprojektet.

Hon deltog nyligen i en konferens i Hongkong om barnhälsovård där flera forskare berättade om liknande problem i sina länder. Nu gör de gemensam sak och uppvaktar EU-parlamentariker för att kräva regler även för barnens toalettmiljö.

Anna-Lena Hellström skrev igår ett brev till dels EU-kommissionären Margot Wallström, dels utbildningsdepartementet.

– Vi uppvaktade skolminister Ylva Johansson för länge sedan men fick svaret att det inte var hennes bord utan något byggnadskontors ansvar. Nu hoppas vi på bättre gensvar.

Läs också:

Britt Peruzzi