Åsas döttrar blev sjuka av toasnusket

”Det är inte vårt ansvar att se efter hur skolan städar”

NYHETER

Penicillin två år i sträck, badförbud på sommaren och schemalagda toabesök.

Åsa Anderssons två döttrar har vägrat att gå på skoltoaletterna.

– Jag hotade med skolvägran om toaletterna inte städades bättre, säger mamman.

Mina döttrar blev sjuka. Åsa Anderssons två döttrar vägrade att gå på skoltoan – eftersom den var så äcklig. De blev sjuka av att tvingas hålla sig hela dagen.

Hennes flickor vill vara anonyma – eftersom ”man lätt kan bli retad”, och är skräckexempel på hur det kan gå om man tvingas hålla sig hela dagen.

Den 14-åriga flickans problem började redan på lågstadiet. Urinvägsinfektionerna avlöste varandra, hon kissade blod och kunde till slut inte kontrollera blåsan.

– Hon fick äta antibiotika varje dag i två år och ta medicin som minskade vätskan i kroppen.

Åsa Andersson i Göteborg minns de två åren med fasa. Det hände att flickan blev retad eftersom det hände ”olyckor” och periodvis kunde hon inte gå i skolan.

Tvingades springa hem

– Hon vägrade att gå på skoltoaletterna för att de var äckliga. Ibland sprang hon hem på rasterna och på eftermiddagarna när hon kom hem var det så jätteakut att hon inte hann ta av sig ytterkläderna utan rusade in på toan.

När även den yngre dottern fick problem hade föräldrarna fått rutin och krävde att skolan skulle ställa upp med en ren toalett.

– Flickorna var helt utredda. Vi hade intyg från sjukhuset att de inte hade medicinska fel. Jag är övertygad om att de skulle ha sluppit upprepade besvär om de hade kunnat gå obehindrat på skoltoaletterna, säger mamman.

”Vi måste ligga på”

Hon tycker att skolan har försökt hjälpa till i hennes fall, men anser att det krävs större ansträngningar för att den allmänna skolmiljön ska bli acceptabel.

– Vi vuxna skulle aldrig acceptera liknande förhållanden på våra arbetsplatser. Jag tror att fler föräldrar måste ligga på, men det kan aldrig vara vårt ansvar att se efter hur skolan städar. Det är faktiskt skolans ansvar.

Åsa Anderssons yngsta dotter går i dag på regelbunden uroterapi och har fått regler som underlättar:

l Schemalagda toalettbesök – varannan timme.

l Ingen dricka för sent på kvällen.

l Och långa toabesök – för att kissa klart.

Det här ska finnas på toa

Läs också:

Britt Peruzzi