"Blodbad utanför Najaf"

Upp till 500 döda i hårda strider söder om Bagdad

Foto: ap
Brittisk Braveheart-haubits utanför Basra.
NYHETER

De hårdaste striderna hittills i ökenkriget rapporteras från An Najaf söder om Bagdad.

I söder utsätts staden Basra i natt för häftiga bombningar och artillerield från brittiska trupper utanför staden.

Företrädare för den shiitiska oppositionen i Basra förnekar uppgifterna om ett uppror, enligt den saudiska tv-kanalen al-Arabiya.

Foto: AP
En Jdam bomb släpptes i Basra enligt den brittiska tv-kanalen Sky.

TEXTEN UPPDATERAS LÖPANDE.

Nya bombningar mot statliga irakiska tv-stationen i Bagdad.

Vid tretiden svensk tid, strax före gryningen i Bagdad, skakades den irakiska huvudstaden åter av våldsamma bombkrevader.

Sju kraftiga explosioner har hörts från kvarteren där den statliga tv-stationen och informations- ministeriet har sina lokaler, uppger brittiska Reuters.

Samtidigt drabbades utsändningen från den statliga irakiska tv-kanalen av mycket kraftiga störningar och avbrott.

"Blodbad utanför Najaf".

Amerikanskt infanteri uppger att man dödat upp till 500 irakiska soldater på tisdagen i vad som kallas de hårdaste striderna hittills.

Slaget stod i rykande sandstorm utanför staden An Najaf knappt 16 mil söder om Bagdad. USA rapporterar inga förluster.

Anledningen till blodbadet på irakier påstås av de allierade vara ett tv-sänt tal i irakisk tv tidigare på dagen.

Den irakiske informationsministern uppmanade då alla irakier att ta till vapen och slåss mot de allierade styrkorna.

- Vänta inte på våra order. Ta till vapen och slåss mot fienden. Alla är sin egen militära ledare, sa ministern bland annat i irakisk tv.

Jättebomb i Basra.

En jättelik DJAM-bomb har slagit ut det lokala Baath-partiets högkvarter i staden Basra, uppger Pentagon. Det är oklart om bomben är en 500-kilos eller 1.000-kilosbomb.

Tidigare kom uppgiften att 20 irakier dödades och en hög Baath-representant tillfångatogs vid anfallet mot partihögkvarteret. Anfallet uppges ha ägt rum någon gång under tisdag förmiddag.

Irakisk tv utslagen.

Bombningarna i Bagdad slog på tisdagskvällen ut både de statliga irakiska tv-sändningarna och tv-kanalen Al-Shabab, uppger den amerikanska nyhetsbyrån AP.

Sändningarna i den irakiska tv-stationen kom igång igen efter 15-20 minuter, men bildkvalitén är avsevärt sämre, rapporterar brittiska BBC:s korrespondent på plats i Bagdad.

Brittisk stridsvagn sköt på egna trupper utanför Basra.

Två brittiska soldater har dödats då en brittisk stridsvagn av misstag sköt mot en annat pansarfordon under häftiga strider väster om Basra, uppger brittiska militärledningen sent på tisdagskvällen. De omkomna kom från Drottningens lansiärer. Händelsen sägs ha inträffat under mycket hårda strider sent i går måndag. Besättningen i en brittisk stridsvagn sägs ha tagit fel och trott att en irakisk stridsvagn försökt bryta sig ut.

USA: 3.500 irakier fångar.

De allierade styrkorna har tagit fler än 3.500 irakiska soldater som krigsfångar, uppger USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld.

Bomber skakar Mosul.

Brittiska journalister rapporterar sent på tisdagskvällen att mycket kraftiga explosioner skakar staden Mosul i norr. Bombardemanget sägs vara de kraftigaste sedan kriget startade.

Nya bombanfall mot Bagdad.

Luftvärnseld och kraftiga explosioner hördes åter från huvudstaden Bagdad med början vid 21-tiden svensk tid.

Shiitiska oppositionen i Teheran förnekar uppror i Basra.

En talesman för den shiitiska oppositionen i Basra förnekar att det pågår ett uppror mot Saddam i Basra, uppger saudiska tv-kanalen Al-Arabiya.

- Det pågår ingen intifada mot Saddam i Basra. De är inte förrädare mot sitt hemland och det här är ockupation, säger talesmannen, som befinner sig i Irans huvudstad Teheran.

"Fedayeen-brigaden i Basra".

Allierade uppger att delar av den paramilitära Saddamtrogna Fedayeen-brigaden infilitrerat Basra. Brigaden består enligt tidigare uppgifter av cirka 40.000 man och grundades av Saddam Husseins son Uday. Fedayeen hör till de mest fruktade i Saddams armé, eftersom man lovat kämpa till döden.

"Basra gör uppror mot Saddam".

Häftiga strider pågår inne i Basra mellan Saddam-trogna trupper eller milismän och irakiska motståndsmän i den gamla delen av Basra, uppger brittiska Sky News utsände Richard Gaisford.

- Två kraftiga explosioner hördes nyss och vi får rapporter om att granateld har träffat Baath-partiets högkvarter, säger Gaisford.

Saddam-trogen milis påstås avfyra granateld mot upprorsmän, som får eldunderstöd av allierat stridsflyg och artilleri. Uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.

En hög företrädare för det lokala Baath-partiet har tillfångatagits, uppger den brittiska nyhetsbyrån Reuters.

Företrädare för brittiska trupper kallar striden inne i Basra för ett "folkligt uppror". Man varnar också för ett regelrätt blodbad i Basra mellan Saddamtrogna Baath-partiets medlemmar och dess motståndare.

Basra har cirka 1,3 miljoner invånare.

"Hamnen i staden Umm Qasr säkrad".

Det uppgav den brittiska militärledningen under en presskonferens vid 18-tiden svensk tid.

Umm Qasr, som är Iraks enda hamnstad, är den väg hjälporganisatonerna tar för att få in hjälpsändningar till södra Irak.

- Vi kommer nu att börja släppa in hjälporganisationer via Umm Qasr, säger överste Chris Vernon, talesman för de brittiska styrkorna.

- Vårt mål är att så snart som möjligt få in humanitär hjälp till Basra.

Enligt Vernon finns 40.000 brittiska soldater i området.

Libyen kastar ut Kuwaits ambassadör.

Libyens ledare Khadaffi beordrade på tisdagen att Kuwaits ambassadör och samtliga kuwaitiska diplomater i Tripoli omedelbart lämnar Libyen. Sedan hängdes den irakiska flaggan upp utanför ambassaden, rapporterar den saudiska tv-kanalen al-Arabiya.

Kuwait har svarat och hotar med repressalier för anfallet mot ambassaden, uppgper al-Arabiya.

Slaget om Bagdad. Luftangreppen mot den irakiska huvudstaden fortsätter med oförminskad kraft. Bland annat bombades Saddamflygplatsen under natten mot tisdagen, rapporterar den brittiska nyhetskanalen Sky News.

Himlen över mångmiljonstaden är nu kraftigt förmörkad av rök.

Under dagen har nya bomräder mot det republikanska gardets ställningar utanför staden.

Även strider mellan irakiskt pansar och allierade attackhelikoptrar har förekommit, rapporterar Sky News.

Gardet är Saddam Husseins elitstyrka med uppgift att försvara den irakiska huvudstaden. Sammanlagt 30 000 gardesmän uppges vara utposterade i en försvarslinje med fem baser utanför stadskärnan.

Det är framförallt gardets andra division, den så kallade Medina-divisionen, sydöst om Bagdad som attackerats av de allierades Apache-helikoptrar under tisdagen.

Och enligt brittiska talesmän kommer de allierade styrkorna att ta ställning runt Bagdad under tisdagen.¨

Basra - nu ett militärt mål. De allierade styrkorna förklarade på tisdagsmorgonen staden Basra i södra Irak som ett militärt mål. Tidigare har man inte haft för avsikt att gå in stadskärnan.

Orsaken till att iraks näst största stad nu betraktas som ett militär mål sägs vara att miljonstaden hotas av akut vatten- och elbrist.

”Självmordsbombare i Basra”. En självmordsbombare sprängde sönder en av de allierade styrkornas stridsvagnar utanför Basra natten till tisdagen.

Det uppger den saudiska tv-kanalen al-Arabia, rapporterar översättaren Nael Touqan som följer arabiska medier för Aftonbladets räkning.

- Det var en medborgare som offrade sig själv och sprängde en amerikansk stridsvagn i Fao utanför Basra i natt, säger den irakiska armens talesman i Basra till al-Arabia.

Uppgiften är ännu obekräftad. Det finns inga uppgifter på hur många som dödades eller skadades i attacken.

Huvudstryrkan när Karbala De allierades huvudstyrka, bestående av USA:s tredje mekaniserade infanteridivision, befinner sig i närheten av Karbala, cirka åtta mil från Bagdad.

Irakiskt pansar i närheten av Karbala har har under tisdagen attackerats av amerikanska attackhelikopterar, rapporter Sky News.

En pansarstyrka gick på tisdagen över floden Eufrat och säkrar därmed vägen norrut för huvudstyrkan och underhållslinjerna, uppger nyhetskanalen CNN.

Strider om broar i Nasiriya. Minst 30 irakier dödades på tisdagen utanför Nasiriya i södra Irak, rapporterar en av Reuters reportrar, som följer med de amerikanska trupperna.

Reportern räknade till 20 döda människor cirka två mil norr om staden vid sidan om en förstörd buss och ytterligare tio döda vid en annan buss och ett par andra förstörda fordon. Kropparna var sönderslitna, berättade reportern.

Omkring 25 fångar, alla män, leddes därifrån av amerikanska soldater. Vissa av fångarna var sårade, flera var klädda i de svarta kläder som används av Iraks irreguljära styrkor.

Ett stort hål i vägen visade att fordonen sannolikt hade träffats av en bomb, sade en amerikansk officer.

Samtliga fordon var riktade mot staden Nasiriya, vilket kan tyda på att irakierna varit på väg dit som förstärkning.

Hårda strider har rapporterats från Nasiriya även under tisdagsmorgonen. Två av stadens broar över floden Eufrat uppges emellertid ha säkrats av de allierades styrkor. Stora underhållstrupper har nu börjat röra sig genom staden, uppger BBC. Fortfarande rapporteras dock om gatustrider inne i staden.

Osäkra uppgifter om civila offer. Sammanlagt har cirka 500 irakier dödats av de allierade styrkorna i södra Irak de senaste två dygnen. Det uppgav en amerikansk militärtalesman till CNN på tisdagen.

Från irakiskt håll kommer helt andra siffror: 16 irakiska soldater har dödats och 95 skadats under det senaste dygnets strider, uppgav den irakiske informationsministern Mohammed Saed al-Sahaf på tisdagsförmiddagen.

Det finns ännu inga säkra uppgifter på hur många civila som dödats och skadats under de allierades bombanfall. Enligt irakiska officiella uppgifter har 78 civila dödats sedan i måndags.

Umm Qasr öppnas. Efter fem dygns segdragna strider meddelade den brittiska stridsledningen på tisdagsmorgonen att hamnen i Umm Qasr i sydöstra Irak nu är "säker och öppen".

Det är emellertid inte första gången som USA:s militär meddelat att man tagit kontroll över Umm Qasr - trots att irakiska styrkor envist fortsatt kämpa mot de allierade styrkorna.

Inloppet måste röjas från minor innan den strategiskt viktiga hamnen kan öppnas. Och enligt USA:s militärtalesmän ska specialdresserade delfiner användas vid minröjningsarbetet.

Umm Qasr är av stor betydelse för de allierade för att få iland förnödenheter och underhåll till markstyrkorna.

De första transporterna väntas till hamnen på torsdag.

Mer information inom kort. Artikeln uppdateras fortlöpande.

Caroline Olsson, Fredrik Rundkvist , TT