Akut kris hotar om Basra inte får vatten

NYHETER

Bagdad/Stockholm

Situationen i Basra blir allt allvarligare. Internationella rödakorskommittén (ICRC) varnar för en akut kris inom ett par dagar om de närmare två miljoner invånarna inte får tillgång till rent dricksvatten.

- Folk har bunkrat vatten i alla slags kärl. Man har fyllt flaskor, hinkar och alla möjliga sorters behållare för att ha dricksvatten hemma. Men dessa lager lär inte räcka särskilt länge, säger Roland Huguenin-Benjamin, talesman för ICRC i Bagdad till TT.

"Förhandlingar om eldupphör"

I samband med att den USA-ledda koalitionen anföll de irakiska trupperna i Basra i början på helgen sprängdes högspänningsledningar runt staden och elförsörjningen bröts. Därmed slutade pumpstationen att fungera.

ICRC hade förutspått detta och placerat nödgeneratorer vid stationen. Problemet är att pumpstationen befinner sig på koalitionens sida om frontlinjen och ICRC:s ingenjörer på den irakiska sidan.

- Våra ingenjörer känner mycket väl till pumpstationen. De har arbetat där i många år. Och får vi bara dit en grupp så kommer den att kunna startas snabbt. Nu väntar vi och hoppas få korsa frontlinjen, säger Roland Huguenin-Benjamin.

TT: Vilka hinder måste överkommas för att komma igenom?

- Vi har tagit upp säkerhetsfrågan med båda sidor. Det är en fråga om att förhandla fram något slags eldupphör så att vårt folk kan ta sig igenom.

För tillfället finns inget dricksvatten att få tag på i Basra, uppger Huguenin-Benjamin. Endast fyra av tio Basrabor har tillgång till rinnande vatten. Detta är dock av dålig kvalitet och bör inte drickas.

Om befolkningen ändå tvingas dricka det dåliga vattnet kan många typer av sjukdomar komma att härja i staden. Även vanliga sjukdomar kan få dödliga konsekvenser om medicinförråden tar slut.

Det är inte bara i Basra som civilbefolkningen drabbas. På krigets sjätte dag väntar södra Iraks civilbefolkning fortfarande på den mat, det vatten och den hjälp som Washington och London lovade skulle följa direkt i de framryckande soldaternas spår.

Men när oväntat starkt irakiskt motstånd fördröjer den utlovade hjälpen, har hoppet snabbt vänts i ilska mot inkräktarna, rapporterar AFP.

Ingen glädje möter koalitionen

Utan rinnande vatten och elektricitet, med alla matförråd tömda, förtvivlar människorna i ökenlandskapet i söder. De tror inte längre på USA:s löften om att de ska bli omhändertagna. Inga glädjeyttringar möter koalitionens soldater.

- Vi har lämnats åt vårt öde. Ingen har givit oss något att äta. Ingen sörjer för vår säkerhet. Allt de gör är kommer hit, angriper Saddams soldater och försvinner igen, sade en 20-årig herde Hussein Yaber till AFP.

Desperationen har skapat våld och plundring de senaste dagarna och många människor har skadats.

Enligt den ende läkaren i området är bristen på medicin skriande. Det närmaste sjukhuset finns i Umm Qasr 20 kilometer österut, där en liten grupp irakiska soldater har hållit ut och beskjutit de allierades trupper i fyra dagar.

Adam Engström/TT