Belgien ändrar lag för att rädda Bush från krigsbrottsåtal

NYHETER

BRYSSEL

Det belgiska parlamentet ändrade på tisdagen en kontroversiell lag för att förhindra att den amerikanske presidenten George W Bush åtalas för krigsförbrytelsen på grund av Irakkriget.

Den nuvarande lagen tillåter belgiska domstolar att pröva misstankar om krigsförbrytelser, folkmord och brott mot mänskliga rättigheter oavsett var händelserna ägt rum och vilken nationalitet den misstänkte har.

  Enligt det nya tillägget, som måste godkännas av den belgiska senaten innan det vinner laga kraft, ska en federal åklagare "under vissa omständigheter" avgöra om ett mål skall tas upp, bland annat om den misstänkte inte är belgisk medborgare.

  Tillägget ska enligt lagstiftarna hindra målsägare från att starta " besinningslösa" processer.

  USA har varnat Belgien för att landets roll som värd för internationella institutioner som Nato och EU, skulle komma att hotas om ett krigsförbrytaråtal väcktes mot Bush.

  Det är ett allvarligt problem, sade USA:s utrikesminister Colin Powell, när han i förra veckan nämndes i samband med en process om misstänkta brott under Gulfkriget 1991 tillsammans med den förre presidenten Bush och den nuvarande vicepresidenten Dick Cheney.

  Ett internationellt centrum borde vara en smula bekymrat över detta, sade Powell.

Åtal om Irak väntas

  Målet mot honom väcktes av sju irakiska familjer och gällde bombningen av ett civilt skyddsrum i Bagdad 1991 då 403 människor dödades.

  Powell var då amerikansk ÖB och Cheney försvarsminister.

  Omkring 30 nuvarande eller tidigare politiska ledare vänta på prövning inför den belgiska lagen, inklusive Israels premiärminister Ariel Sharon, den palestinske presidenten Yasser Arafat och den kubanske presidenten Fidel Castro.

  - Jag väntar mig att det vilken dag som helst ska komma ett åtal i Belgien mot president Bush, sade Herman De Croo i det belgiska underhuset på tisdagen.

  Under dagen pågick hos premiärminister Guy Verhofstadt intensiva förhandlingar mellan politiska ledare om ändringar i lagen.

Tillägget räddar Bush

  I det tillägg som godkändes ska åklagaren avgöra huruvida ett åtal ska tas upp om det misstänkta brottet inte skett i Belgien, om den misstänkte brottslingen inte är belgier eller befinner sig i Belgien och om offren inte är belgier eller vistats i Belgien under de senaste tre åren.

  Om ett av dessa villkor uppfylls går processen automatiskt vidare. Om inget av dem gäller, kan den belgiske justitieministern lämna fallet vidare till den anklagades land.

  Ändringarna omfattar fall som väckts efter den 1 juli 2002 - och därmed processen mot den förre presidenten Bush.

TT-AFP