"Han ska slåss för Bush"

Iraks opposition: CIA hjälpte Saddams förre arméchef att fly från husarresten i Danmark

1 av 3 | Foto: AP
JUDASKYSSEN 1996 blev Nazar al-Khazraji den högste militäre avhopparen från Irak. Förra veckan rymde han från husarresten i Danmark och från flera håll kommer uppgifter om att Saddams tidigare lydiga redskap har återvänt till Irak för att störta diktatorn. Bilden när han omfamnas av Saddam Hussein är tagen 1991.
NYHETER

Det var 1991 och han var chef för Iraks armé.

Nu uppges al-Khazraji vara tillbaka i Irak. För att hjälpa USA mot Saddam.

Här i ett fridfullt bostadsområde i Sorö utanför Köpenhamn satt Saddam Husseins förre arméchef Nazar al-Khazraji i husarrest.

För en vecka sedan rymde han - med hjälp av CIA, enligt uppgift från Irakiska nationalkongressen.

I ett första livstecken säger han sig hjälpa Bush i norra Irak.

General Nazar al-Khazraji, 64, har pekats ut som en tänkbar efterträdare till Saddam Hussein när denne störtats. Bland annat har USA velat se honom som en ledare i en övergångsregim.

Al-Khazraji är den högste militär som hoppat av från Irak. Han kom till Danmark för några år sedan och sökte politisk asyl.

Fick ingen asyl

Han vägrades asyl, eftersom han är misstänkt för krigsförbrytelser, men eftersom han inte heller kunde skickas tillbaka fick han på nåder uppehållstillstånd.

Under tiden har misstankarna om krigsförbrytelser utretts och Nazar al-Khazraji sattes i en slags husarrest i Sorö ett tiotal mil väster om Köpenhamn.

Förra måndagen försvann han spårlöst under sin morgonpromenad.

Den danska polisen har fått massiv kritik för att han så lätt kunde undkomma.

- Han flydde först till Saudiarabien från Danmark med hjälp av ex-irakier, saudier och CIA, säger en källa inom oppositionsalliansen Irakiska nationalkongressen i London till danska tidningen Ekstra-bladet.

Det är en allmänt utbredd uppfattning i Danmark att CIA hjälpt generalen att fly.

Riskerar fängelse

Oppositionen kräver att danska regeringen får en dementi eller bekräftelse från CIA om de hjälpte honom att fly.

- Hans uppgift är att kontakta Saddams officerare och övertala dem att de inte riskerar något om de vänder militären mot diktatorn, eftersom enbart Saddams närmaste kommer att dödas eller ställas inför rätta, säger källan inom Irakiska nationalkongressen.

I går häktades Nazar al-Khazraji i sin frånvaro av tingsrätten i Sorö.

- Om han återvänder till Danmark kommer han omedelbart att placeras i en fängelsecell, säger danske statsadvokaten Birgitte Vestberg.

Hon vill inte kommentera uppgifterna om att hans flykt var välplanerad och iscensatt av amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Nazar al-Khazraji satt i husarrest i en vanlig lägenhet i Sorö. Hans hustru och båda söner bor fortfarande kvar.

Ytterdörren högst upp i trappan saknar namnskylt. När Aftonbladet ringer på öppnar hans son Mohammed al-Khazraji. I handen har han en mobiltelefon och han pratar med någon på arabiska.

"Finns i norra Irak"

- Jag har inga kommentarer, säger han kort till oss och drar snabbt igen dörren.

Närmaste grannen Jörn Jensen är inte förvånad över att al-Khazraji återvänt till Irak.

- Han gör intryck av att vara en handlingskraftig man.

En annan granne, som vill vara anonym, har hört rykten om att Nazar al-Khazraji skymtat förbi i tv-bolagens nyhetsrapportering från norra Irak.

Enligt en källa med anknytning till den Londonbaserade oppositionsalliansen Irakiska nationalkongressen INC har Nazar al-Khazraji hört av sig på telefon och sagt att han befinner sig i det kurdiskkontrollerade området i norra Irak.

Där regerar den legendariske kurdledaren Massoud Barzani, som hjälpte Nazar al-Khazraji att fly från Saddam Hussein 1996.

Per-Ola Ohlsson