Irakisk tv slogs ut i natt

NYHETER

Bagdad utsattes tidigt i morse av en massiv bombattack.

Saddam Husseins främsta propagandainstrument, irakisk tv, slogs tidigare under natten ut av en amerikansk bomb.

Foto: AP
LÄNK TILL FOLKET Sent i går kväll slog amerikanska robotar ut irakisk tv - Saddam Husseins kanal till folket. Efter 20 minuter kom sändningarna tillbaka - med sämre kvalitet.

Mer än 30 bombexplosioner drabbade i morse i centrala och södra Bagdad.

En kraftig bombexplosion hördes i närheten av informationsministeriets byggnad och den irakiska tv-stationens högkvarter, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Större delen av bomberna föll över södra delen av huvudstaden - där de amerikanska och brittiska trupperna väntas gå in i staden.

Televisionen är mycket viktig för Saddam Hussein. Via tv manar han till kamp och ger order. I går eftermiddag uppmanades landets klanledare att "bekämpa fienden var än den är".

Sent i går kväll slog amerikanska robotar ut irakisk tv.

"De släppte e-bomb"

Enligt CBS släppte flygvapnet en e-bomb. Men officiellt finns inga e-bomber.

Bomben skapar en kort elektromagnetisk puls av mikrovågor kraftfull nog att slå ut elektronisk utrustning. Pentagon förnekar att en sådan bomb finns.

Efter en knapp timme var den irakiska televisionen tillbaka i etern. I Europa där sändningarna sker via satellit var bildkvaliten bra, men i Bagdad är såväl bild som ljud nu sämre än normalt, uppger BBC.

Propagandakrig

Man antar att de nu sänder med reservsystem.

Enligt al-Jazira var det en tv-mast som slagits ut och inte själva sändningskontrollen. I natt visades en patriotisk "rockvideo" med beväpnade artister och inklippta bilder på tillfångatagna amerikanska soldater.

Hans Zettermark, säkerhetspolitisk analytiker vid försvarhögskolan har specialiserat sig på krigspropaganda. Han är inte förvånad över att USA försöker slå ut Saddams tv-kanaler.

- Tv är Saddams kanal till folket. Försvinner den möjligheten så tystnar han och blir inte lika synlig för det irakiska folket.

- Kriget är i mångt och mycket redan ett propagandakrig, det här är en naturlig upptrappning av det, säger han.

Jens Kärrman