Blodbadet i öknen

Pentagon i natt: 100-tals irakier dödade i strider

NYHETER

NEW YORK

Kraftiga sandstormar hindrade marktrupperna att röra sig närmare Bagdad i går.

I centrala Irak dödades mellan 150 och 500 irakier i krigets hittills våldsammaste slag, enligt Pentagon.

Det fanns i natt inga uppgifter om hur många i koalitionens styrkor som dog i slaget öster om Najaf sent i går när 7:e kavalleriregementet råkade ut för ett bakhåll och besköts med granateld.

Sannolikt var det det största slaget hittills under det sex dagar långa kriget som enligt Pentagon kostade uppemot 500 irakier livet.

Dessutom förstördes 37 kulsprutebestyckade lastbilar.

14 saknas

Officiellt har 40 amerikanska och brittiska soldater dött. 14 är tillfångatagna eller saknade.

Officiella irakiska källor sa i går endast att 16 civila irakier dödades och 95 andra skadades under de senaste 24 timmarna.

- 3 500 irakiska soldater har tagits tillfånga och tusentals fler har deserterat, säger USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld.

Innan de blodiga striderna i Najaf kom rapporter om att att koalitionens styrkor intagit den södra hamnstaden Umm Qasr efter fem dagars strider.

- Biståndshjälp kan nu segla in. Staden är säker och öppen, säger Jim Dutton, brittisk kommendör till reportrar i närheten.

I Bagdad avfärdade Iraks vicepresident Taha Yassin Ramadan detta påstående.

Kraftiga stormar

Cirka åtta mil söder om Badgad hade den tredje infanteridivisonen planerat att attackera det republikanska gardets Medina-styrkor på cirka 30 000 man. Men extremt kraftiga sandstormar hindrade dem från att röra sig.

I stället fortsatte attackerna från luften. Cirka 1 500 flygningar , mestadels med Apache-helikoptrar, enligt Pentagon.

Donald Rumsfeld varnade igen för att kriget kan bli långt.

- Vi är närmare början av kriget än slutet, säger han.

Iraks armé tände i natt eld på ett antal av de cirka 100 oljefyllda skyttegravar som omringar stora delar av Bagdad, uppger tv-kanalen MSNBC.

Anledningen är sannolikt att försvåra sikten från luften medan det republikanska gardets specialstyrkor omgrupperar. Explosionerna från Bagdads utkanter fortsatte i natt.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM