Därför står tältlägren fortfarande tomma

Foto: Tommy Mardell
Tälten står resta i Jordanien, men ännu har bara 14 irakier anlänt.
NYHETER

AMMAN

Hjälporganisationerna har förberett sig för att ta emot 600 000 flyktingar.

Hittills har bara 14 irakier anlänt.

En kombination av rädsla och extra matransoner har fått människor att stanna kvar.

Följden kan bli en humanitär katastrof i Bagdad.

Utanför gränsstaden Ruwaished i Jordanien står hundratals tält i oregelbundna led mitt ute i en ogästvänlig öken. Tältdukarna smattrar i den hårda och kalla vinden. Lägret är helt öde. En vecka in i kriget har inte en enda flykting anlänt.

Läget är detsamma vid Iraks gräns mot Syrien, Turkiet och Iran.

Hjälporganisationerna är förvånade. Men det finns förklaringar.

1. Än så länge har kriget inte i någon större grad riktats mot civilbefolkningen. Stora delar av Bagdad är intakt. Förutom enstaka misstag är det regeringsbyggnader och kommandocentraler som bombats. Livet i staden och i andra städer pågår i viss utsträckning som normalt.

Ingen omedelbar nöd

2. Förra kriget lärde många irakier vad det innebär att leva som flykting. Kyla, ont om mat, kanske tvingas sova under bar himmel. En erfarenhet de inte gärna vill upprepa.

3. De irakier som kan har i viss utsträckning lämnat städerna och flyttat in hos vänner och bekanta på landsbygden där risken för att dödas är mindre.

4. 16 miljoner irakier är beroende av FN:s mat för olja-program för att överleva. Inför kriget distribuerade FN matransoner som räcker i sex veckor. Någon omedelbar nöd finns inte för majoriteten irakier.

5. Flykt är inte riskfritt. Fordon på vägen mellan Bagdad och jordanska gränsen har beskjutits upprepade gånger. Nyheter om dödsoffer efter amerikanska robotattacker har haft en dämpande effekt på flyktviljan.

6. Flykt kräver transporter. Många irakier har inte bilar. Priser för taxi och andra transporter har drivits upp av riskerna.

7. Saddams baath-parti styr i detalj städer och byar. De finns i varje kvarter och utövar en stark press på folk att inte fly. Saddam har uppmanat alla att stanna. Inget tyder på att människor fysiskt hindras från att fly men de kan frukta repressalier när de en gång återvänder.

Många vill stanna

8. Attacken mot Irak har väckt nationalistiska känslor. Många vill hellre stanna kvar och slåss än fly. Irakier i Jordanien och andra grannländer återvänder mitt under brinnande krig för att vara med sina familjer.

Så länge människor känner sig tillräckligt trygga för att stanna kvar och har mat och vatten lever de ett drägligare liv än i något av flyktinglägren. Frågan är vad som händer när slaget om Bagdad inleds.

När Republikanska gardet slagit en försvarsring runt staden är det inte säkert att flyktingarna kan ta sig ut. Resultatet kan bli en situation liknande den i Basra där människor är fångna i staden, delvis utan vatten och andra förnödenheter.

Om de humanitära katastroferna inträffar i belägrade städer är risken att hjälporganisationerna inget kan göra. Bara hjälplöst se på när människor blir sjuka och dör.

Wolfgang Hansson