De vill också slåss

Kurder vill marschera mot Kirkuk

Foto: MUSTAFA CAN
Kampvilliga kurder Otaliga kurdiska soldater väntar på att få strida. De är grupperade i en by bara 700 meter från framryckande irakiska trupper.
NYHETER

ERBIL

- USA borde låta oss marschera mot Kirkuk för att krossa Saddams armé.

Jag träffar dem strax utanför den kurdiska miljonstaden Erbil, 20 kilometer från den irakiska fronten.

Frontsoldaterna höjer sina vapen i luften och ropar:

Samtidigt som kriget rasar i söder har de allierades styrkor sedan helgen som gått bombat intensivt kring de oljerika städerna Kirkuk och Mosul. Ifrån Kalak och Kustepe - två av de vikigaste kurdiska gränskontrollerna mot Irak - kan man både se och höra kraftiga explosioner bakom bergen mot de två städerna. De flesta kurder jag talar med välkomnar attackerna och ser dem som en signal på att en norra front mot Irak är på väg att öppnas.

Vill ha en andra front

Ingen av männen jag talar med är imponerade av de allierades krig mot Irak. De hävdar att USA borde öppna en andra front mot Saddam Husseins styrkor för att få ett snabbare slut på kriget.

- Vårt tålamod börjar tryta nu, säger en ung man och höjer sitt gevär i luften. Utan hjälp från våra 70 000 soldater kommer Bush få svårt att störta Saddam Hussein.

Aziz Fewzullah, som var gerillakrigare under den legendariske kurdhövdingen Mustafa Barzani, säger att USA redan vid krigsutbrottet borde ha tagit hjälp av kurdiska pehmergas - "de som trotsar döden" - som har god lokalkännedom och lång erfarenhet av att strida mot den irakiska armén.

- USA skulle slippa ett långt, dyrt och blodigt krig och fränare kritik från en redan krigsprotesterande omvärld, säger han.

Männen menar att de allierade borde ha säkrat Kirkuk och Mosul innan man stormade mot Bagdad. De tror att ju längre kriget pågår, desto mer övertygade blir araberna i Irak om att de amerikanska och brittiska styrkorna inte är oslagbara.

Vill offra sina liv

- Det blir en mardröm för Bush om han får det irakiska folket mot sig, ropar en ung man. Kolla på Umm Qasr och Basra, städerna har inte, vilket utlovades, fallit i deras händer helt och hållet.

Soldaterna säger att omvärlden ska veta vilket mod kurderna besitter och poserar stolt framför kameran med höjda vapen.

De säger att kriget kan bli blodigt, men att de är beredda att offra sina liv för att fördriva araberna från Kirkuk och Mosul så att kurder som fördrivits ska kunna återvända till sina hem.

Mustafa Can