Varför har ni inga svar, regeringen?

Lena Mellin: Lindh och Persson står inte upp för sina ideal

1 av 3 | Foto: LOTTE FERNVALL
SCHYMANS TUFFA ANGREPP Förre partiledaren för vänsterpartiet, Gudrun Schyman, gjorde comeback som riksdagsdebattör - och gjorde utrikesministern Anna Lindh svarslös.
NYHETER

Regeringen kan inte svara på de svåra frågorna om Irakkriget.

När Gudrun Schyman i går gjorde comeback i riksdagsdebatten pressade hon utrikesminister Anna Lindh rejält.

Gudrun Schyman har aldrig sparat på krutet i kritiken av regeringens utrikespolitik. Men som vanlig riksdagsledamot, och inte partiledare, är hon större hot än tidigare. Ingen hänsyn till samarbetet mellan vänstern och socialdemokraterna behöver längre tas.

I går gjorde Schyman comeback som riksdagsdebattör. I en interpellationsdebatt mötte hon utrikesminister Anna Lindh om Irakkriget.

Schyman ställde ett antal frågor som Anna Lindh tyvärr inte svarade på. Antingen för att hon inte kunde. Eller för att hon inte ville.

Det USA-ledda kriget är ett brott mot gällande folkrättsliga avtal. Vad tänker regeringen göra åt det?

Om man som regeringen tycker att USA och Storbritannien sätter sig över internationella bestämmelser finns tre alternativ.

Det första är att tiga. Det har regeringen inte gjort.

Det andra är att påpeka brott mot folkrätten. Det har regeringen gjort.

Ett tredje alternativ är att agera. Det gör regeringen inte.

- Vi har gjort det som behövs, påstod Anna Lindh i går.

Säkerhetsrådet är förlamat

Flera länder anser att FN:s generalförsamling bör kallas in. Vad tycker Sverige?

FN:s säkerhetsråd är förlamat efter oenigheten om kriget. Flera länder har därför föreslagit att generalförsamlingen, där FN:s alla medlemsländer är representerade, ska kallas till extramöte. Enligt en undantagsparagraf är det möjligt i kristider.

Anna Lindh anser inte att det är någon bra idé. Generalförsamlingen är till skillnad från säkerhetsrådet enbart rådgivande.

Men vad är det för fel att träffas? Något svar gick inte att få. Trots att USA och Storbritannien omtolkat betydelsen av FN-stadgans paragrafer om rätt till självförsvar.

Varför fortsätter Sverige att sälja krigsmateriel till USA och Storbritannien?

Den frågan svarade Anna Lindh inte på över huvud taget. Det är begripligt eftersom ett svar skulle innebära att regeringen erkänner att man struntar i svensk lag som förbjuder export av krigsmateriel. Undantag kan ges "om det finns säkerhets- eller försvarspolitiska skäl för det och det inte strider mot Sveriges utrikespolitik".

Krigsmaterielexporten till exempelvis USA rör sig inte om några stora summor. En halv miljard om året.

Det handlar i stället om principer. Gäller reglerna eller inte?

Stoppad export - ett hos mot Jas

Statsminister Göran Persson vill inte stoppa exporten eftersom det skulle innebära stopp för svensk import från samma länder.

I Jas-planen finns mängder av amerikanska och brittiska komponenter. Sveriges stoltaste försvarsprojekt skulle alltså drabbas om krigsmaterielexporten ströps.

Sverige har berömt sig om att vara en röst i världen. En visserligen liten och neutral. Men respekterad.

Respekt är dock något man förtjänar. Det brukar vara förenat med att man står upp för sina ideal även när det svider i skinnet. Det tycks inte regeringen göra just nu.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM