Fetma-taxen väger 30 kilo

Sacko får mat så fort han skäller

1 av 2 | Foto: JESSIKA AHLUND
Sacko är så fet att han knappt orkar gå. Kommunen har velat omhänderta hunden, men länsrätten anser inte att hunden lider av sin fetma.
NYHETER

Den släthåriga taxen Sacko väger 30 kilo. Han har svårt att gå och andas tungt.

Tungviktstaxen är bara sex år och väger redan tre gånger så mycket som han borde. Han kan bara gå några enstaka meter, har svårt att sitta och rosslar när han andas.

En släthårig tax väger normalt mellan 8 och 10 kilo. Sackos enorma övervikt beror enligt hans ägare på att han skäller så mycket. Och när Sacko skäller låter hon mat tysta mun.

- Hon säger själv att hon ger hunden mat så fort den skäller och att den fått rester av hennes mat. Det är därför den har hunnit bli så enorm trots att den inte är gammal, säger länsveterinär Claes Kihlberg.

Sacko togs in på universitetsdjursjukhuset Ultuna för några dagars bantningskur i början av 2001. Då gick han ner flera kilo, men väl hemma jagade dessa i fatt honom igen.

- Övervikten gör att hunden har svårt att röra sig och sköta sin egen hygien. Risken att han ska drabbas av rygg-, hjärt- och ledproblem är uppenbar, säger miljöinspektör Hanna Åström vid Uppsala kommun.

Kommunen i Uppsala, där Sacko och hans ägare hör hemma, har velat tvångsomhänderta hunden.

De menar att han lider av sin övervikt och hans ägare inte gör något åt den, trots upprepade tips och påtryckningar.

Men när ärendet gick upp i länsrätten dömde dem till ägarens fördel. Den fastställer att Sacko inte utsatts för ökat lidande på grund av sin vikt.

Håll ditt djur i trim

Anna Bengtsson