Missiler slog ner i bostadsområde

Vittnen: "Minst 14 människor döda"

Foto: Goran Tomasevic/Reuters
bostadsområde bombat En äldre skadad man får hjälp. Minst 14 människor uppges ha dödats och ännu fler skadats svårt när missilerna slog ner i bostadsområdet i norra Bagdad.
NYHETER

Minst två missiler slog ner i ett bostadsområde i norra Bagdad på onsdagsförmiddagen.

Minst 14 människor dödades och ett 30-tals skadades, uppger det irakiska civilförsvaret.

USA bekräftar attacker mot bostadsområden – men säger att man inte siktat mot det område som där människor dödades.

Robotarna slog ner i förstaden Folkets stad i norra Bagdad vid halv tiotiden på onsdagsmorgonen. Enligt civilförsvaret träffades ett hus som hyste en bilverkstad på bottenvåningen och privatbostäder på de övre våningarna. Dessutom träffades en marknadsplats i området.

- Många, många människor skadades, säger den irakiske informationsministern Muhammed Said al-Sahaf till brittiska Sky News.

Flera byggnader förstördes och ett antal bilar sattes i brand. Missilerna uppges ha slagit ner utan att ha föregåtts av något flyglarm. Och bilder från området visar hur hundratals människor tagit sig ut på gatorna för att protestera mot bomberna.

”Saddam, vi offrar vårt blod för dig”

Den amerikanska nyhetsbyrån AP rapporterar att människor på gatan skrek:

”Saddam, vi offrar våra själar och vårt blod för dig”.

Amerikanska militärtalesmän har lovat att undersöka vad som hänt. Vid dagens pressmöte i det amerikanska centralkommandot i Qatar sa general Vincent Brooksatt de allierade styrkorna inte har någon information om bombningen.

– Vi har ingen rapport som stämmer in på den beskrivningen, så jag kan inte bekräfta det.

– Vi gör allt som är fysiskt och vetenskapligt möjligt för att vara så exakta som möjligt i vår målgivning.

På onsdagskvällen bekräftade det amerikanska centralkommandot i ett uttalande att man använt precisionsvapen för att slå ut missiler och avfyrningsramper i ett bostadsområde. Strax därefter uppgav Pentagon – vid en pressträff – att man dock inte siktat mot det område som träffades i förmiddags.

”Siktade inte mot bostadsområdet”

General Stanley McChrystal sa att man inte siktat mot bostadsområdet – och att allt man visste var att ”något landat där.”

– Men vi vet inte om det var amerikanskt eller irakiskt, sa generalen.

Han sa att det kan ha handlat om irakiskt luftvärn:

– En förklaring kan vara att trippel A-eld (artillerield mot flygplan) eller medeldistansmissiler missat sina mål och slagit tillbaka ned i marknadsområdet, sa Stanley McChrystal.

Samtidigt uppgav Pentagon – utan att närmare precisera vad man syftade på – ännu en gång att Saddam Hussein placerat avfyrningsramper så nära som 90 meter från civila byggnader.

– Det visar åter på den här regimens hänsynslöshet, sa taleskvinnan Torie Clark.

Pressen på de allierades stridsledning är stor, men general Vincent Brooks ville tidigare under dagen inte svara på om man i framtiden kommer att redovisa om, när och hur bombningar misslyckats. Han sa bara att de uppgifter som lämnas från centralkommandot är sanningsenliga.

Webb-tv

Mattias Lundell, Fredrik Rundkvist , TT