Stor polisinsats efter värdetransportrån

Maskerade rånare avlossade skott i centrala Västerås

NYHETER

VÄSTERÅS

En värdetransport rånades utanför posten på Sturegatan i centrala Västerås på onsdagen. Två maskerade män överraskade de två väktarna i samband med lastning.

En 21-åring togs senare in till förhör hos polisen, men släpptes under kvällen.

Vittnen såg ett pistolliknande föremål i handen på en av rånarna, uppger Björn Svensson vid Västeråspolisen. Vid rånet avlossades också ett skott.

- Men vi vet inte vilken typ av vapen det var. Ingen skadades av skottet.

Rånarna dök upp när väktarna hade varit inne på postkontoret en gång och var på väg in en gång till. Klockan var strax efter nio på morgonen och kontoret hade inte öppnat. Det är känt vad rånbytet blev, men det vill polisen inte avslöja.

Öppna väskan

- Jag stod i kassan och hörde skottet. Det lät som om någon slog på bilen, men det visade sig att någon sköt, säger Christina Aspenryd, områdeschef för Svensk Kassaservice, till TT.

- Sedan hörde jag någon som skrek: Öppna väskan, öppna väskan.

Då förstod hon att det rörde sig om ett rån och tryckte på direktlarmet till polisen. Samtidigt hade en kollega till henne slängt sig på telefonen för att larma polisen, berättar hon.

Direkt efter rånet kom de två väktarna in på kontoret. Ingen av dem var skadad.

- Men de var naturligtvis chockade och sade inte så mycket, säger Christina Aspenryd.

Flyktbilen hittad

Ett 40-tal poliser deltog inledningsvis i sökandet efter rånarna. Polisen hittade så småningom flyktbilen och tog senare in en 21-årig man till förhör efter att han vägrat stanna vid en vägspärr. Han släpptes dock sedan han kunnat presentera ett alibi och är inte misstänkt för rånet. Några andra misstänkta finns heller inte.

- Han blev misstänkt under dagen. Hans uppgifter kontrollerades och i och med det kunde man avskriva honom från brottet, säger Björn Svensson.

Adam Engström/TT