Dödsviruset tvingar Singapore att stänga skolor

NYHETER

SINGAPORE

Singapore beslutade på onsdagen att stänga alla skolor i landet fram till den 6 april för att begränsa det fruktade viruset som resulterar i akut lunginflammation.

Singapore rapporterade nyligen sitt första dödsoffer i viruset som orsakar lungsjukdomen SAL. Omkring 70 personer har smittats i landet och regeringen har beordrat 750 personer att hålla sig hemma i karantän.

Även i Hongkong höll många föräldrar sina barn hemma eller skickade iväg dem till skolan med munskydd.

På onsdagen höjde Kina sin dödssiffra i akut lunginflammation radikalt. Med 31 döda och 800 smittade har hälsovårdsmyndigheterna i tysthet försatt Pekings sjukhus i hög beredskap. Tidigare har Kina sagt att fem dött och 305 smittats i provinsen Guangdong, samt att smittan var under kontroll.

Nått topp

Enligt de nya siffrorna hade 792 personer smittats i slutet av februari i Guangdong, som gränsar till Hongkong. I provinshuvuds taden Kanton har 24 personer dött och 680 smittats. Myndighetspersoner i Kanton uppgav att antalet fall nådde sin topp i början av februari och att de minskat dramatiskt i mars.

Världshälsoorganisationen WHO har sagt att utbrottet i Guangdong liknar den mystiska lunginflammation som dödat 19 personer runt om i världen, men att det är för tidigt att slå fast att det är samma sjukdom.

Viruset identifierat

Om det är samma sjukdom så har den sammanlagt dödat 50 personer och smittat mer än 1 000. Smittan tycks spridas i världen genom flygresenärer. Den tros ha startat i södra Kina förra året och har dykt upp i Hongkong, Vietnam, Singapore, Kanada och Tyskland de senaste veckorna. Hittills har inga dödsfall rapporterats i Europa, men tre i Kanada.

Läkare har identifierat viruset som orsakat SAL. Det är ett paramyxovirus som tillhör samma familj som mässling, påssjuka och RS-virus, som främst drabbar barn. Till familjen hör även valpsjuka hos hundar och de relativt nyupptäckta Nipah- och Hendra-virusen som drabbat grisar respektive hästar i Sydostasien. Sannolikt är detta ett nytt virus ur denna familj.

TT-Reuters