Kaotiska scener när nödhjälp kom fram

Röda halvmånen delade ut vid gränsen mot Kuwait

Foto: REUTERS
Röda halvmånen anlände till gränsstaden Safwan från Kuwait, enligt AFP med 21 000 mål mat samt med vatten. Transporten togs emot av dussintals irakier som klättrade ombord på bilarna och kastade ut matlådorna.
NYHETER

SAFWAN/STOCKHOLM

Den första nödhjälpen nådde södra Irak på onsdagen.

En mindre fordonskolonn från Röda halvmånen nådde gränsstaden Safwan vid gränsen mot Kuwait där kaotiska scener utspelade sig när maten skulle delas ut.

Foto: AP
Representanter för Röda halvmånen erkände att de inte varit beredda på mottagandet. - Jag sade: ''Snälla bröder och systrar, vi kommer med mer mat i morgon''. Men de var rädda för att vi inte ska komma tillbaka, sade Hani al-Jazzaf från organisationen.

Röda halvmånen anlände till gränsstaden Safwan från Kuwait, enligt AFP med 21 000 mål mat samt med vatten. Transporten togs emot av dussintals irakier som klättrade ombord på bilarna och kastade ut matlådorna. Vissa av lådorna gick sönder och vissa hamnade i regnvattenpölar.

Representanter för Röda halvmånen erkände att de inte varit beredda på mottagandet.

- Jag sade: ''Snälla bröder och systrar, vi kommer med mer mat i morgon''. Men de var rädda för att vi inte ska komma tillbaka, sade Hani al-Jazzaf från organisationen.

Sexbarnspappan Nabil Ali Hussein satt stolt på sin matlåda, märkt med den röda halvmånen.

- Vi är mycket hungriga. Jag hade behövt två lådor, men en är bra.

Brittisk och amerikansk militär försökte förgäves hindra folk från att lägga beslag på för många matlådor.

- De är för många, de är väldigt ivriga och de stöder inte direkt oss, sade en brittisk militärpolis.

Vattenverk lagas

Under onsdagseftermiddagen fick Röda Korset i Sverige en rapport om läget från Internationella rödakorskommitténs huvudkontor i Geneve.

Arbetet med att få i gång vattenreningsverket i Basra inleddes i tisdags.

- Nu har man fått råvattenuppumpningen att fungera igen genom att sätta dit extra generatorer. Det kan vara en viss fördröjning innan det rinner vatten i ledningarna igen, säger Lena Birgitta Hansson vid Röda Korset i Sverige till TT.

Arbetet pågår nu med att försöka få tillstånd så att lokala reparatörer kan laga skadade högspänningsledningar, eftersom de extra generatorerna är en tillfällig lösning.

I övrigt berättar rapporten om att det är väldigt spänt i staden.

- När det gäller sjukhusens medicinska behov verkar det som om det i skrivande stund går att hantera de skadade och andra patienter som kommer in, sade Lena Birgitta Hansson på onsdagseftermiddagen.

Flera kolonner

Två större brittiska och amerikanska fordonskolonner var under onsdagen på väg från Kuwait mot Basra. En brittisk kolonn bestående av 40 bilar med en dags mat och vatten för 60 000 människor trotsade militärens varning för de irakiska styrkorna i området. Kolonnen åtföljdes av tungt beväpnade soldater och flygvapenskydd.

30 andra militärfordon åkte samtidigt över gränsen på väg till både Umm Qasr och Basra med vatten.

Läkare utan gränser skickade tidigt i gryningen ett antal fordon från Jordanien mot Bagdad med tio ton medicinsk utrustning, inklusive kirurgverktyg och vatten, uppgav Reuters. Kolonnens lastbilar var täckta med banderoller med texten ''innehåller medicinsk utrustning''.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM