Brittiska krigsfångar på video i al-Jazeera

Tv-bilder som Storbritannien fasat för

Foto: Reuters
Videon uppges visa en brittisk soldat som fångats av irakiska styrkor. Det finns dock flera oklarheter och i kväll uppger tv-bolaget al-Jazeera att det kan handla om amerikanska krigsfångar.
NYHETER

Det är bilderna Storbritannien fruktat.

I kväll visades en video som uppges visa två brittiska krigsfångar – och två dödade soldater.

Foto: Reuters
Den andra av de två fångarna. I videon visades också bilder på två dödade soldater.

Bilderna på amerikanska soldater i irakiskt förvar har skakat USA och fått den brittiska tabloiden The Sun att skrika ut: ”I vildars händer”.

På onsdagskvällen tvingas britterna nu för första gången ta emot bilder på egna krigsfångar och dödade soldater. Videon visades av den Qatarbaserade tv-stationen al-Jazeera och uppgavs ha tagits efter strider i al Zubayr, strax utanför Basra.

Oklarheter om nationalitet

Till en början uppgavs bilderna vara på brittiska soldater, men senare under kvällen uppgav tv-bolaget att det fanns oklarheter och att någon eller flera av soldaterna kan vara amerikaner.

Försvarshögkvarteret Pentagon har fördömt bilder på krigsfångar och sagt att Genèvekonventionen inte tillåter att sådana tas. Brittiska medier har dock – tvärtemot de amerikanska – visat bilder på allierade krigsfångar.

Brittiska Sky News håller fast vid sin linje och visar nu bilderna på de två brittiska krigsfångarna. Däremot har man inte visat bilderna på de två dödade soldaterna.

Två dödade soldater

De två britter som uppges ha tagits som krigsfångar verkar efter omständigheterna må bra. Bilderna på de dödade soldaterna är betydligt värre.

Två soldater ligger på en dammig ökenväg. Amatörvideon visar att de två ligger bredvid ett fordon – som kan vara en Land Rover – och att den ene av dem skjutits i magen.

Obekräftade uppgifter gör gällande att det bland annat kan handla om de två brittiska soldater som försvann vid ett bakhåll nära al Zubayr i söndags. En brittisk militärtalesman säger till Sky News att man granskar filmen.

Mattias Lundell