Saddams elitsoldater avancerade söderut

Rörde sig i skydd av sandstorm från Bagdad och Basra

NYHETER

En stor irakisk styrka rörde sig i kväll söderut från Bagdad.

Uppgifter gjorde gällande att 1000 fordon – och ett stort antal soldater ur Saddam Husseins Republikanska garde – var på väg rakt mot de allierade trupperna i öknen nära Najaf.

Under natten uppgav Pentagon dock att de irakiska styrkorna var mindre än så – och att de inte var på väg mot de allierade.

I skydd av kraftiga sandstormar avancerade irakiska styrkor i kväll söderut på två fronter. Tusentals irakiska soldater rörde sig från Bagdad och Basra.

Hela dagen har amerikanska militärkällor – och reportrar som reser med de allierade styrkorna – rapporterat att en stor sammandrabbning kunde vara nära. Och att en konvoj med över 1000 fordon – stridsvagnar och trupptransporter – rört sig från Bagdad.

Väntar anfall mot viktig bro

Trupperna uppgavs ha hållit en hastighet på mellan 29 och 58 km/h. Källor uppgav tidigt för det amerikanska tv-bolaget CNN att de allierade väntar ett anfall mot en strategiskt viktig bro – som de allierade uppger att man tog kontroll över tidigare i veckan.Uppgifterna kom från en rad källor.

Under natten mot torsdagen dementerade dock militärkällor, som CNN talat med, att de irakiska trupperna var på väg mot de allierade. Enligt Pentagon ska det ha handlat om en truppförflyttning och ett mindre antal fordon.

Framryckningen kan dock ha varit kostsam för Irak. Ett par timmar efter det att trupprörelsen rapporterades slog de allierade till, enligt Washington Posts nätupplaga. Tidningen skriver att amerikanskt stridsflyg började bomba konvojen. Något senare ska tunga bombplan – av typen B-52 – ha nått fram fram till de irakiska trupperna. 250 kilo tunga bomber släpptes med 500 meters mellanrum över de irakiska trupperna.

Nytt stort slag i Najaf?

De irakiska styrkorna såg först ut att vara på väg rakt mot USA:s tredje infanteridivision, som legat i frontlinjen under hela markinvasionen av Irak. Divisionen befinner sig nu bara åtta mil från Bagdad, enligt överste Michael Linnington som talat med amerikanska nyhetsbyrån AP. Det svåra vädret har dock tvingat dem att stanna.

Ett nytt stort slag skulle kunna komma i Najaf. Enligt de allierade stod krigets hittills största slag just där. Hundratals irakiska soldater ska ha dödats, men de allierade sa under onsdagen att man inte haft några egna förluster.

Andra uppgifter gör dock gällande att delar av det Republikanska gardet rör sig söderut på Riksväg 7. Allierade underrättelseofficerare som citeras av den amerikanska nyhetsbyrån AP säger att det handlar om cirka 3000 soldater som försöker undvika de amerikanska infanteristyrkorna för att istället attackera delar av den amerikanska marinkåren som finns nära Nasiriya.

En annan irakisk konvoj från Basra

Samtidigt kom på onsdagskvällen rapporter om att en stor irakisk konvoj med stridsvagnar och trupptransporter rör sig söderut – från Basra ned mot halvön al-Faw.

Pentagon uppgav i kväll att man inte har några uppgifter om konvojen, men brittiska BBC uppger att den består av mellan 70 och 120 fordon.

Vissa spekulationer gör gällande att det kan handla om ett irakiskt försök att återvinna förlorad mark i söder. Men amerikanska nyhetsbyrån AP uppger att det snarare handlar om ett försök till flykt – i skydd av sandstormarna.

De allierades stridsflyg ska om och om igen ha slagit till även mot den andra konvojen.

Mattias Lundell