Här griper polisen Nobelpristagarna

NYHETER

NEW YORK

Love, peace och " misunderstandning.

Nobelpristagarna Máiread Corrigan Maguire och Jody Williams sätts i handfängsel efter att ha protesterat utanför Vita huset.

- Det är så här vår demokrati ser ut, skriker Williams medan hon förs bort.

Foto: AP
FREDSKYSSEN Máiread Corrigan Maguire kysser Jody Williams på kinden när de båda fredspristagarna greps vid en antikrigsdemonstration i Washington i går.

Polis grep Máiread Corrigan Maguire och Jody Williams för att de vägrade lämna en polisavspärrningslinje i Lafayette Park framför Vita huset.

De greps tillsammans med 60 andra demonstranter, bland dem två biskopar och Vietnamdemonstrationsveteranen Daniel Ellsberg, tidigare hög militäranalytiker som 1971 läckte hemligheter från Pentagon som han menade bevisade att USA:s försvar ljög om kriget.

Fick fredspriset

Demonstranterna satt i en cirkel och ropade "Peace, shalom" (fred/frid på engelska och hebreiska).

De höll i rosor och i plakat som visade bilder på civila som enligt demonstranterna skadats av krigets hemskheter.

- I Nordirland uppmuntrades vi till att lösa våra problem genom dialog och jag skulle vilja se att det händer här också, säger Máiread Corrigan Maguire till Reuters.

Hon fick Nobels fredspris 1976 för fredsaktiviteter i Nordirlandkonflikten. Hon planerar att hålla demonstrationer utanför Vita huset till den 18 april - långfredagen då Kristus pinades på korset, enligt Bibeln.

Kommer att släppas

Jody Williams, som 1997 tilldelades fredspriset för sitt arbete mot landminor, kramade Maguire innan de båda handfängslades och fördes in i en polisvan.

- Det är så här vår demokrati ser ut, ropar hon.

Bägge väntades släppas efter några timmar.

Andra mindre demonstrationer ägde rum i USA i går. I Tampa samlades 250 personer där president Bush var på besök. I New York greps 16 anti-Israel-demonstranter som hindrade trafiken på 47:e gatan.

Fredrik Virtanen