Därför måste USA inta Bagdad - och fånga Saddam

NYHETER

AMMAN

Irakiska elittrupper rörde sig i natt söderut från Bagdad för att stoppa de amerikanska truppernas framfart.

Målet är att försena en attack mot huvudstaden.

Slaget om Bagdad avgör konflikten.

USA måste ta staden - och hitta Saddams och hans ledare för att vinna kriget.

Motståndet som hittills mött amerikanska och brittiska trupper är en barnlek jämfört med vad som väntar.

Saddam Hussein har koncentrerat sitt försvar runt huvudstaden där majoriteten av hans elittrupper finns. Lojala soldater som av vad vi sett hittills verkar beredda att slåss intill döden.

Hårt motstånd i mindre städer på vägen mot Bagdad ger en fingervisning om hur hur tufft och blodigt slaget om huvudstaden kan bli.

Bombar dygnet runt

USA-styrkor har redan stött på republikanska gardets Medina-division cirka 90 kilometer söder om Bagdad.

Den amerikanska taktiken är densamma som användes mot talibanerna i Afghanistan.

Amerikanska plan bombar irakiernas positioner dygnet runt. Målet är att decimera trupperna och knäcka deras stridsmoral.

För varje mil närmare Bagdad de amerikanska trupperna blir det svårare att undvika civila offer. Irakierna uppges medvetet ha grävt ner stridsvagnar och placerat maskingevärsposteringar nära skolor och moskéer.

Felträffar som den i går mot en marknad i Bagdad gör det inte lättare för USA att framställa sig som befriare.

I den öppna öken är USA:s militära slagstyrka och teknologiska överlägsenhet förödande. Om irakiska elittrupper är på väg i hundratals fordon mot den amerikanska marinkårens styrkor så är irakiernas enda hopp att det dåliga vädret fortsätter. Så fort sandstormen bedarrar kan de amerikanska flygplanen skjuta prick på irakierna.

Saddams taktik verkar annars vara att försöka dra in de amerikanska trupperna i staden och strida gata för gata, kvarter för kvarter. Då reduceras överlägsenheten.

Om amerikanerna tillfogas tillräckligt stora förluster hoppas Saddam att invasionstrupperna ger upp. Ju blodigare slaget om Bagdad blir, desto större blir trycket från världsopinionen på ett tillbakadragande.

Saddams män är målet

Därför tänker amerikanerna i stället slå till mot särskilda mål som kommandocentraler och baathpartiets högkvarter i förorter och stadsdelar. Målet är att plocka ut Saddams ledare på alla nivåer.

Första pris är givetvis Saddam själv, hans båda söner Uday och Qusay och toppgeneralerna runt dem. USA hoppas att tillfångatagna ledare ska avslöja var de finns.

Striden om Bagdad har redan inletts men det slutgiltiga slaget dröjer. Kanske flera veckor.

Utan att fånga Saddam och männen runt honom får USA svårt att vinna kriget. Med Saddam och hans hejdukar kvar någonstans därute är risken att de lojala trupperna vägrar lägga ner vapnen och befolkningen inte vågar eller vill samarbeta med amerikanerna.

Mardrömmen är ett scenario där Saddam blir en ny Usama bin Ladin. Försvunnen men inte oskadliggjord.

Wolfgang Hansson