”Saddam förbereder sin flykt”

Uppgifter i brittisk press i morse

NYHETER

LONDON

Saddam Hussein förbereder sig för att fly från Bagdad.

Hans familj finns i Syrien.

Det är tidningen Daily Mail som berättar om Saddams förberedelser. Källa till artikeln är Haitham Rashid Wihaib – en tidigare protokollminister hos Saddam.

Han flydde från Irak för åtta år sedan och bor nu i London men sägs ha goda kontakter i sitt hemland.

Bor på ambassad

Saddams första fru – Sajida – som är mor till sönerna Uday och Qusay samt till döttrarna Raghad, Rana och Hala ska ha sänts till Damaskus och de hade med sig tre lastbilar med ägodelar.

Ursprungligen hade Saddam Hussein tänkt fly till Amman i Jordanien, men efter att landet tillåtit amerikanska trupper litar han inte längre på regimen.

Husseins familj bor nu hos den irakiske ambassadören i Damaskus och enligt Daily Mails källor har bevakningen tredubblats utanför ambassaden.

Säljer ägodelarna

Saddam har planer på att återförena sig med familjen om Bagdad ser ut att falla. Han sägas ha ett plan färdigt att föra ut honom så fort det behövs.

Det finns också uppgifter om att Saddam börjat sälja av ägodelar och fastigheter till rika irakiska affärsmän. Han vill ha betalt i dollar.

Enligt Daily Mail ska mycket av tillhörigheterna ha dykt upp till försäljning i Turkiet, i Libanon och flera andra arabländer.

Leif Kasvi