”Iraks stridsledning slogs ut i natt”

Kommunikations- central sönderbombad under natten

Foto: AP
Byggnader vid informationsministeriet bombades flera gånger under torsdagskvällen.
NYHETER

I natt rasade bränderna åter i Bagdad.

De allierades luftanfall fortsatte i våg efter våg.

Och i natt sa det amerikanska centralkommandot att man slagit till rakt mot Iraks stridsledning.

kriget trappas upp Tusen amerikanska fallskärmsjägare intog ett flygfält i norra Irak i natt. Det var första steget i den nya norra fronten.

Luftanfallen mot Bagdad fortsatte på torsdagen. Under eftermiddagen och kvällen anfölls staden om och om igen. Reportrar på plats talar om några av de kraftigaste bombningarna hittills under kriget.

Ett av målen ska ha varit palatset al-Salam – som bombades redan förra veckan. Bland de övriga målen fanns, enligt amerikanska nyhetsbyrån AP, flera byggnader nära det irakiska informationsministeriet.

De träffades bland annat en kraftig anfallsvåg vid 21.30-tiden, svensk tid. Tv-bilder visade då hur kraftiga bränder åter rasade i Bagdad.

– Jag känner krutlukten, sa al-Jazeeras korrespondent som stod bara några kvarter från explosionerna.

Under natten rapporterades hård eldgivning gång på gång. Reuters uppgav att en rad explosioner hördes i Bagdad vid strax före klockan ett.

Mindre än två timmar senare – strax före klockan tre på natten, svensk tid – ska de allierades stridsflyg och kryssningsmissiler ha slagit ut flera kommunikations- och ledningscentraler i Bagdad, enligt centralkommandot.

Ett kort meddelande – som citeras av den amerikanska nyhetsbyrån AP – lästes upp av överstelöjtnant Charles Owens:

”Koalitionens stridsflyg och Tomahawk-missiler slog under natten ut en byggnad med ledningscentraler i huvudstaden.”

”Strider nära Nasiriya”

källor inom Pentagon uppgav under natten att marinkårssoldater hamnat i strider utanför Nasiriya. Tolv soldater rapporteras saknade och 14 skadade.

”Bombplan på väg.”

Strax före klockan 23, svensk tid, lyfte de allierades bombplan åter från RAF:s flygbas Fairford i västra England. Det tar planen – av typen B52 – åtta timmar att nå Bagdad.

”Åtta civila dödades”

Efter ett av eftermiddagens första anfall uppgav generaldirektören för det irakiska civilförsvaret att ett bostadshus för anställda vid väg- och broförvaltningen i Yusufiyya, drygt tre mil söder om huvudstaden, träffats.

Generaldirektören uppgav, enligt den franska nyhetsbyrån AFP, att åtta människor dödades och 44 skadades. Merparten av offren uppgavs vara kvinnor och barn.

Den amerikanska nyhetsbyrån AP citerar i stället vittnen som uppgav att anställda vid en vapenfabrik bodde i huset. Enligt dessa uppgifter ska ”ett okänt antal människor ” ha dödats och skadats.

”50-tal civila dödade i Mosul”

Den Qatarbaserade tv-stationen al-Jazeera rapporterade på torsdagskvällen att många civila dödades vid ett flyganfall i staden Mosul i norra Irak.

Tv-kanalens korrespondent sade att sju hus förstörts och att många av stadens invånare nu flydde. De var upprörda över anfallet då inga militära mål finns i närheten. En av stadsborna intervjuades och sade att ”fler än 50 barn” och ”ett oräkneligt antal kvinnor” träffats i anfallet.

Den amerikanska nyhetsbyrån AP skriver också om bombningarna. Enligt AP fanns det dock inte några uppgifter om döda eller skadade.

”Bojkott mot kriget”

Förbundet för arabiska fackföreningar uppmanade på torsdagskvällen alla sina medlemsförbund i världen att bojkotta de transporter som gör det möjligt för de allierade att ta krigsmateriel och personal till Irak. Samtidigt uppmanade man förbunden att vägra de allierade att bunkra i hamnar runt om i världen. Det uppgav al-Jazeera i kväll.

”Allierade vid Bagdad om 5-10 dagar”

Den irakiske försvarsministern Hashim Ahmed sa på torsdagskvällen, enligt Sky News, att han väntar sig att de allierade styrkorna ringar in Bagdad inom fem till tio dagar.

– Vi kommer inte att bli överraskade om fienden omringar Bagdad inom fem eller tio dagar men han kommer att bli tvungen att inta staden. Bagdad kan inte intas så länge dess invånare fortfarande lever, sa försvarsministern, enligt AFP.

Bomber hördes i Erbil. I eftermiddag rapporterades att tre kraftiga explosioner hörts i Erbil. Aftonbladets korrespondent Mustafa Can befinner i staden.

Han säger att bomberna riktats mot städerna Kirkuk och Mosul – i Erbil har inga explosioner ägt rum. Kriget är dock påtagligt.

– Massor av attackflyg flög över staden i natt, man kunde inte sova på grund av det kraftiga ljudet av explosioner, säger Mustafa Can.

Luftlandsättning i norr. Cirka 1000 fallskärmssoldater från USA:s 173:e luftburna brigad intog under natten till torsdagen ett flygfält i Erbil i den kurdiska regionen.

Luftlandsättningen var den största hittills under kriget och innebär öppnandet av en nordlig front.

I och med att det strategiskt viktiga flygfältet nu är säkrat kan större styrkor och materiel börja flygas in. Det är sammanlagt 12 000 soldater från USA:s fjärde infanteridivision som nu ska sättas in i striderna.

Transporterna från divisionens bas i Texas till krigsområdet har redan påbörjats.

37 skadade av egen eld i Nasiriya. Fem amerikanska marinkårssoldater sårades allvarligt i en strid som utbröt av misstag mellan två grupper nära Nasiriya.

Totalt sårades 37 soldater av den egna sidans eld, rapporterade på torsdagen en AFP-reporter som följer med trupperna.

Huvudstyrkan rullar från Karbala. USA:s tredje mekaniserade infanteridivision befinner sig fortfarande cirka nio mil söder om Bagdad.

Men amerikanska militärtalesmän säger till nyhetsbyrån AP att man nu kommer att kunna öka den militära aktiviteten i området, sedan sandstormen bedarrat.

I och med att vädret nu börjat bli bättre väntas USA:s 101:a flygburna division åter kunna använda sina attackhelikoptrar, som fått stå på marken i mer än två dygn.

Irakiskt pansar från Basra stoppat. Den pansarstyrka ur Republikanska gardet som på onsdagen bröt sig ut från Basra i södra Irak stoppades på torsdagen av brittiska styrkor.

Ett stort antal av de 70 -120 fordon som ingick i kolonnen uppges ha skjutits sönder.

Pansarstyrkan antogs vara på väg söderut för att understödja de irakiska förbanden på den strategiskt viktiga Faw-halvön, skriver Reuters.

”Irak har dödat krigsfångar.” Den amerikanske generalen Pete Pace, USA:s näst högste befälhavare, uppger att irakiska förband dödat krigsfångar.

– Det är bara ett av många krigsbrott som Irak begått i kriget, sa han i CNN:s intervjuprogram ”Larry King Live” på onsdagskvällen svensk tid.

På torsdagskvällen riktade premiärminister Tony Blair samma anklagelse:

– Dag efter dag har vi sett verkligheten bakom Saddams regim. Hans skurkar beredda att döda sina egna, hur krigsfångar ställs upp på parad och nu bilderna på avrättade brittiska soldater.

Irak tillbakavisade uppgifterna, sent på torsdagskvällen.

”Kriget kommer att ta tid.”

USA har hela tiden varnat för att kriget kan dra ut på tiden. Och i natt uppgav högt uppsatta amerikanska källor för tidningen Washington Posts nätupplaga att kriget kan komma att ta flera månader.

Mattias Lundell, Frida Johansson , Fredrik Rundkvist , TT

ARTIKELN HANDLAR OM