”Jag ser fram emot att chatta med Aftonbladets läsare”

Chatta med Powells talesman Phil Reeker 16.30

NYHETER

Phil Reeker, vice talesman för USA:s utrikesminister Colin Powell, chattar med Aftonbladets läsare i dag.

– Jag ser fram emot det. Senast jag chattade var under månaderna efter 11 september-attacken. Då gjorde jag åtskilliga chatt, de flesta med WashingtonPost.com, säger Phil Reeker till aftonbladet.se

Phil Reeker svarar på frågor från Aftonbladets läsare.

Just nu jobbar Phil Reeker och hans kollegor på det amerikanska utrikesdepartementet för högtryck.

Pressskontoret är öppet 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.

– Pressen på vårt kontor för att ge svar till media är konstant. Vi tillbringar också mycket tid med att koordinera med andra departement för att kunna ha den senaste och mest korrekta informationen. Utrikesministern och andra högt uppsatta tjänstemän har aldrig gett så många intervjuer. Och ändå kan vi inte tillmötesgå alla förfrågningar, säger Phil Reeker.

Vilka är de vanligaste frågorna ni får om det nu pågående kriget i Irak?

– Folk frågar ”Varför kastade sig USA in i det här kriget?” ”Handlar detta inte om olja?” ”Hur ser ni på medias bevakning?” ”Hur ser Iraks framtid ut?”

– Annars handlar de vanligaste frågorna om Mellanöstern.

Under större delen av 90-talet var Phil Reeker posterad i Europa. Först på den amerikanska ambassaden i Budapest, senare i den förra jugoslaviska republiken Makedoniens huvudstad Skopje.

– Då var jag mycket inblandad i ansträngningarna till att få till en fredlig lösning av Kosovokonflikten. Detta slutade, som alla vet, med en Natoledd kampanj. I Makedonien samarbetade vi väldigt nära den lokala regeringen för att lösa krisen med mer än 300 000 flyktingar från Kosovo.

I Makedonien träffade Phil Reeker flera svenska medlemmar av Nordbat-styrkan. Och hemma i USA finns fler kopplingar än så till Sverige och Skandinavien.

– Min fru Solveig Johnson kommer från en liten stad i Minnesota. Hennes förfäder kom från Norge, men vi är medlemmar av det svenska institutet i Minneapolis.

Phil Reekers högste chef, utrikesminister Colin Powell, är känd som Volvo-fantast. När Powell besökte Sverige, i samband med president George W. Bushs besök på EU-toppmötet i Göteborg, passade den amerikanske utrikesministern på att besöka Volvo-muséet i Torslanda.

Phil Reeker:

– Själv kör jag jeep. Men i likhet med Powell är jag en stor Abba-beundrare.

Leif-Åke Josefsson

ARTIKELN HANDLAR OM