”Kriget få ta den tid det kräver”

Bush och Blair undvikande om hur Irak ska styras efteråt

Foto: AP
Premiärminister Tony Blair och president George W Bush vid eftermiddagens presskonferens.
NYHETER

NEW YORK/WASHINGTON

Kriget får ta den tid det kräver men det kommer att sluta med att Irak avrustas, regimen störtas och folket frias, sade USA:s president Bush och den brittiske premiärministern Blair med en mun på torsdagen.

De svarade dock undvikande på frågor om Iraks förvaltning efter kriget.

- Vårt primära mål nu är och måste vara militär seger, slog Tony Blair fast vid en presskonferens efter mötet mellan de båda ledarna.

- I motsats till många kommentarer inför det här (mötet) är presidentens och min position samma som på Azorerna. . . vi kommer att arbeta med FN, våra allierade och givarländer och genom nya resolutioner i FN:s säkerhetsråd bekräfta Iraks territoriella integritet, försäkra oss om snabb leverans av humanitär nödhjälp och stödja en lämplig förvaltning för Irak efter kriget.

Svårt

Bush och Blair höll presskonferens efter sina överläggningar som ägt rum på presidentens landställe Camp David. Inför mötet underströk många bedömare att Blair hade ett svårt uppdrag i att försöka hela sprickan mellan Europa och USA och övertala Bush om att FN borde ha en ledande roll i förvaltningen efter kriget.

Washington har flera gånger redogjort för att man planerar att den militäre befälhavaren för Irakinvasionen, general Tommy Franks, ska ta över efter kriget så att lag och ordning kan garanteras. Därefter ska ansvaret i omgångar, under ledning av en annan amerikansk general, flyttas över till irakier, både folk som i dag lever i exil och personer som finns i landet.

Vid torsdagens presskonferens talade inte Bush om ämnet, medan Blair betonade vikten av att samarbeta med FN:

- Det finns inget tvivel om att FN måste vara involverat i processen. Det är inte bara rätt, det är i allas intresse.

Olja för mat

Både Bush och Blair uppmanade dock FN att genast återuppta olja för mat-programmet.

- Det måste vi reda ut med FN de närmaste dagarna, sade Blair.

- Jag kommer själv att möta FN:s generalsekreterare Kofi Annan i New York i kväll.

Stående framför ländernas flaggor underströk de båda ledarna sin vänskap och sade att alliansen mellan deras länder aldrig varit starkare. Som väntat talade de om militära framgångar i Irak.

- Sakta men säkert minskar greppet av terror runt det irakiska folkets strupe, sade Bush, som också påpekade att kriget kommer att pågå tills dess att de allierade styrkorna segrat.

- Det handlar inte om en tidsplan utan om seger, det är viktigt för Iraks folk att veta, sade presidenten.

Christina Magnergård Bjers/TT