”Irakiska barn tvingas i strid”

De allierade anklagar Irak för svåra krigsbrott

NYHETER

Kidnappningar av barn, dödshot och bakhåll.

USA anklagar nu Irak för att med paramilitära styrkor slåss som terrorister.

– Våra marinstyrkor har tvingats försvara sig mot barn, säger en amerikansk tv-reporter som reser med trupperna.

För andra dagen i rad riktar USA nu allvarliga anklagelser mot den irakiska regimen. De allierades talesmän säger att svåra krigsförbrytelser äger rum på slagfältet, men rapporterna har inte besvarats från irakiskt håll.

Källor och officiella talesmän för det amerikanska centralkommandot i Qatar hävdade på torsdagen att paramilitära styrkor har tvingat ut barn i strid och hotat avrätta irakiska män som inte velat slåss. Enligt den amerikanska nyhetsbyrån AP fick de allierades befälhavare – general Tommy Franks – veta om detta från befälhavare nära staden Najaf.

”Tar in oskyldiga på slagfältet”

– Ännu en gång ser vi regimens terroristtaktik, då de tar in oskyldiga på slagfältet i ett försök att göra vad som helst för att behålla makten, säger talesmannen Jim Wilkinson.

Den amerikanske tv-reportern Keith Garvin – som arbetar för ABC News lokalstation WTVD – reser med amerikanska marinkårssoldater. Han finns i närheten av Nasiriya där våldsamma markstrider rasat mellan de allierade och de irakiska styrkorna de senaste dygnen.

Han säger att irakiska styrkor vid några tillfällen placerat kvinnor och barn framför sig. Och att flera barn givits vapen.

– Beklagligt nog har en del av barnen skjutit mot vår marinkår och marinkåren har tvingats försvara sig själva, säger Keith Garvin.

”Kvinnor och barn mänskliga sköldar”

Men anklagelserna är fler än så:

– De har avrättat krigsfångar. De har använt kvinnor och barn som mänskliga sköldar och de har låtsas ge upp för att sedan öppna eld, säger general Peter Pace, som sitter i USA:s stridsledning, till det amerikanska tv-bolaget CNN.

– Jag har aldrig sett något liknande. Det är vidrigt.

På torsdagskvällen riktade premiärminister Tony Blair samma anklagelse mot Irak:

– Dag efter dag har vi sett verkligheten bakom Saddams regim. Hans skurkar beredda att döda sina egna, hur krigsfångar ställs upp på parad och nu bilderna på avrättade brittiska soldater.

Sent på torsdagskvällen kommenterade Irak Tony Blairs anklagelse. Enligt brittiska Sky News tillbakavisade uppgifterna helt och hållet.

”Slåss under dödshot mot familjen”

Den högste brittiske befälhavaren i regionen – Brian Burridge – riktar liknande anklagelser mot Irak. Både han och general Vincent Brooks uppgav i dag att trupper i Basra, lojala mot Saddam Hussein, kallat in värnpliktiga under dödshot – mot dem eller deras familjer.

Den trupptransport som under natten mot torsdagen rörde sig ut ur Basra ska ha bestått av dessa män. Och de allierade säger att aktionen fått svåra konsekvenser – 14 irakiska stridsvagnar slogs ut.

– Milisen tvingar dem att slåss. Tydligen gick de in i människors hem och tvingade dem att köra dessa fordon i ett försök att fly från Basra, säger brittiske översten Al Lockwood till AP.

– De tvingar dem tydligen till detta, när vi hade hoppats att de skulle ge upp. De visar att fiendens möjligheter är få. Det visar att Bagdad har förlorat förmågan att leda trupperna. Det är en självmordsattityd som inte är militärt logisk.

En annan anklagelse rapporteras av det amerikanska tv-bolaget Fox News som uppger att irakiska styrkor använt amerikanska uniformer. Syftet uppges vara att antingen begå övergrepp mot civila irakier eller för att lättare slå till mot de allierade.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM