De flydde till ambassaden

"Saddams fru och döttrar gömmer sig i Damaskus"

Foto: AP
SKYDDAS AV LIVVAKTER Enligt nya uppgifter i brittisk press gömmer sig Saddam Husseins första fru Sajida och hans tre döttrar Raghad, Rana och Hala på den irakiska ambassaden i Syriens huvudstad Damaskus.
NYHETER

DAMASKUS-LONDON

Här, inne på Iraks ambassad i Damaskus, gömmer sig Saddam Husseins hustru och barn.

De påstås ha flytt hit med livvakter och ägodelar bara några dagar innan kriget utbröt .

När Aftonbladet ställer frågor vid ambassaden ingriper vakterna direkt.

Foto: MARTIN ADLER
I det här huset, den irakiska ambassaden, uppges Saddam Husseins fru och döttrar vara just nu. Där skyddas diktatorns familj av en stor livvaktsstyrka. När Aftonbladets Martin Adler ställer frågor vid ambassaden ingriper vakterna omgående.

Den brittiska tidningen Daily Mail påstår att Saddam kan följa efter.

Ett flygplan sägs stå startklart dygnet runt för att föra honom i säkerhet.

Tidningens källa är Haitham Rashid Wihaib som tidigare var chef för Saddams eget kansli, han har haft diplomatiska uppdrag för Irak i Paris och i Senegal.

För åtta år sedan flydde han till London där han anslöt sig till den oppositionella rörelsen Sciri som står för Högsta rådet för en islamsk revolution i Irak.

Tredubblad bevakning

Haitham Rashid Wihaib påstår att han fått uppgifterna om flykten från sina kontakter bland kvarvarande irakier.

Enligt uppgifterna i Daily Mail var Saddam förberedd på en attack flera dagar innan USA bombade Bagdad.

Hans första fru Sajida, som är mor till sönerna Uday och Qusay, sändes till Damaskus med de tre döttrarna Raghad, Rana och Hala.

Saddams familj bor nu hos den irakiske ambassadören i Damaskus, Rafat al Ani, en god vän till Saddams son Qusay. Bevakningen vid ambassaden har tredubblats.

Aftonbladet besökte i går den fyra våningar höga byggnaden, omgärdad av spetsiga staket, i Malikområdet i Syriens huvudstad Damaskus.

Tre hus längre bort ligger USA:s ambassad. Ett 60-tal tungt beväpnade militärpoliser står, sitter och halvligger vid husen och på varje sidogata finns många fler.

Tar anteckningsblocket

Helt plötsligt kommer en vakt genom porten och rycker åt sig anteckningsblocket för att lämna det vidare till en man i rutig kavaj.

- Förbjudet! ryter han åt mig.

Porten öppnas och jag trycks in genom grinden och in i någon slags väntsal. På väggen hänger en bild på Saddam Hussein och sex, sju män sitter nedsjunkna i fåtöljer och ser på senaste nytt från kriget på al-Jazira.

Mannen i den rutiga kavajen försvinner in i ett annat rum. Efter någon minut kommer en annan man ut.

- Ni förstår, säger han och slår ut med armarna. Det är inte lätt nu, vi är i krig. Vi tillåter inte att människor springer omkring här vid ambassaden och för en massa anteckningar.

Jag börjar fråga honom om det är sant att Sajida Hussein finns på ambassaden men innan jag pratar klart avbryter han mig.

Hemlig flyktkanal

- Var snäll och lämna området nu, säger han och lämnar tillbaka anteckningsblocket utan de sidor som jag antecknat utanför grinden.

Vid flykten till Damaskus ska Saddams familj haft med sig tre lastbilar med ägodelar. Konvojen skyddades av 60 livvakter.

Mycket tyder på att det finns en hemlig flyktkanal mellan Bagdad och Damaskus. I går rapporterade arabiska tidningar att Iraks utrikesminister kommit från Bagdad till det arabiska utrikesministermötet i Damaskus - och undrade hur han lyckats ta sig ut.

Martin Adler , Leif Kasvi