Diktatorn tryggare i Irak än utomlands

Wolfgang Hansson: Inte troligt att Saddam flyr

NYHETER

AMMAN

Saddam Hussein har inga problem att fly från Bagdad - om det är där han gömmer sig.

Uppgifterna om att delar av familjen Hussein är på flykt kan vara korrekta.

Men det kan också röra sig om desinformation planterad av USA.

Ingen, utom möjligen en liten krets av trogna medarbetare, vet var Saddam Hussein befinner sig i dag. Han kan vara i Bagdad men lika gärna i hemstaden Tikrit eller på annan plats.

Så fort han inte visat sig i tv på några dagar börjar spekulationerna om att han skulle vara död, skadad eller ha flytt utomlands.

Flykt inte trolig

Att delar av hans familj skulle ha flytt utomlands är mer troligt än att han själv skulle ha gjort det.

Senaste ryktet jag hörde i Amman är att sonen Uday redan befinner sig utomlands. Jag vill betona ordet rykte.

Saddam har haft otaliga erbjudanden de senaste veckorna och månaderna om att gå i exil. Han har avvisat alla och deklarerat att han tänker dö i Irak.

Så tidigt in i kriget och när irakierna gör hårdare motstånd än väntat är en flykt inte särskilt trolig.

Vill Saddam fly finns det inget som hindrar honom.

Specialbunkrar

De amerikanska styrkorna är inte ens i närheten av att ha slagit en järnring runt huvudstaden. Saddam kan resa när han behagar, givetvis med risken att hans bilkolonn upptäcks från luften och utsätts för flyganfall.

Omfattande system av tunnlar och specialförstärkta bunkrar påstås finnas både i Bagdad och i Tikrit. Genom dem kan Saddam säkert ta sig ut och in ur städerna eller gömma sig i underjorden.

Under Kuwaitkriget 1991 var hans taktik att sova i vanliga privathem runtom i Bagdad.

Svårt att få skydd

Hans säkerhetskillar dök upp några timmar före och bad familjen flytta in i ett rum eller sova hos bekanta. Saddam anlände sent på kvällen, sov några timmar och var sedan borta. Ny logi varje natt. Med tanke på de amerikanska precisionsbombningarna som undviker civila mål vore det en säker taktik även denna gång.

Falska pass, ingen mustasch eller på annat sätt ändrat utseende är inga problem för en man med tillgång till tjocka dollarbuntar.

En flykt utomlands vore ändå riskabel. Mycket få länder skulle vara beredda att ta emot Saddam Hussein och ännu färre skulle kunna garantera hans säkerhet mot amerikanska likvideringspatruller.

Före kriget, när en formell exil var på tal, fanns länder som Mauretanien, Libyen, Nordkorea, Ryssland och Saudiarabien som tänkbara tillflyktsorter. Syrien skulle knappast ta emot honom.

Har förberett sig

USA kan möjligen gå med på en underhands-uppgörelse även nu för att slippa en blodig strid om Bagdad.

Frågan är om Saddam än så länge inte känner sig säkrast på hemmaplan. Även om USA störtar regimen blir det inte lätt att hitta diktatorn i en mångmiljonstad.

Saddam har haft gott om tid att förbereda sig. Glöm inte hur USA misslyckades att hitta bin Ladin trots att man visste att han befann sig i Tora Bora-bergen under slutslaget om Afghanistan.

Wolfgang Hansson