Så ska USA inta Bagdad

Två tystlåtna män gör upp i sista striden

1 av 2 | Foto: AFP
USA- generalen Buford C Blount III.
NYHETER

NEW YORK

Inom några dagar kan kriget avgöras runt Bagdad.

Här är befälhavarna som ska leda den sista striden:

Saddams son Qusay och USA-generalen Buford C Blount III - två tystlåtna män som låter handlingen tala.

Saddam Husseins yngste son Qusay, 37, har inte samma vansinnesrykte som storebror Uday, 39.

Uday kallas "en sadistisk playboy", en "genuin psykopat som borde spärrats in för länge sedan" och anklagas för en lång rad brutala, privata brott.

Quasy verkar ha hållt sin brutalitet inom ramen för sitt uppdrag.

Han är Iraks säkerhetschef och ledare för det republikanska gardet med cirka 80 000 Saddam-trogna, relativt väl beväpnade soldater, och för cirka 20 000 elitsoldater i det speciella republikanska gardet.

Han anklagas för massavrättningar och tortyr av dissidenter i Basra 1991.

Saddams tronföljare

Quasy är tystlåten och tillbakadragen, har studerat juridik, är gift med dottern till en krigshjälte och har två barn.

Han är av pappa utsedd till tronföljare.

Nu ska han försvara Bagdad mot övermäktigt motstånd.

Mot sig har han generalmajor Buford "Buff" Blount III, handplockad av överbefälhavaren Tommy Franks för att leda angreppet mot Bagdad.

Blount är kommendör för det tredje infanteriet med 20 000 man som redan dödat uppskattningsvis 1 000 irakiska soldater kring staden Najaf - en stad som egenligen bara skulle passerats på väg till Bagdad.

Men efter upprepad beskjutning ändrades planerna.

- De kämpar ganska envist, säger Blount till New York Times. De är organiserade och några av dem är ganska väl utrustade.

Buford är utbildad vid University of southern Mississippi och är veteran i armén med 32 års tjänstgöring. Han kommer från en familj med långa militära anor.

"De är avundsjuka"

- Han är mycket reserverad. Du hör inte många ord från honom, säger hans pappa, pensionerad överste i flygvapnet och borgmästare i Bassfield, Mississippi, till tidningen Clarion Ledger.

Inför kriget förklarade Blount att den tredje infanteridivisionen är bättre förberedd för ökenstrider än någon annan enhet.

- Alla andra är avundsjuka. Om vi går till Bagdad är vi förberedda.

I morse föll fler bomber över Bagdad. Luftvärnseld smattrade över hustaken när amerikanska raketer träffade ett område nära regeringens huvudbyggnad.

- Det är en av de värsta bombnätterna hittills, sa Reuters reporter i natt.

Saddam Hussein samlar sina styrkor i och runt Bagdad. Till sist kan USA tvingas att invadera huvudstaden som nu omgärdas av brinnande olja (bilden). Så här ska USA vinna sista striden mot Saddam.

Fredrik Virtanen