Kriget i arabiska medier

NYHETER

För att ge en motvikt till de bilder som visas i västliga media, kommer Aftonbladet att rapportera det som visas i arabiska tv-kanaler. Nael Touqan, arabisk översättare och redaktör, sköter bevakningen.

Så här rapporterade de i går.

Nael Touqan.

"De har bara tagit öken"

Irakiska statens satellit-tv: Irakiska arméns talesman förnekar de amerikanska uppgifterna om att de skulle ha dödat 1 000 irakiska soldater i Najaf.

- Om detta är sant är de välkomna att presentera sina bevis. Hur som helst är vi stolta och inte rädda att dö i försvar av vårt fosterland, säger han.

- De amerikanska och brittiska trupperna har bara tagit ökenområden i Irak. De kan vandra där hur mycket de vill. Däremot har de amerikanska, brittiska och sionistiska anfallen mot våra städer slagits tillbaka. Inte en enda irakisk stad har fallit.

Försvarsministern säger:

- USA och Storbritannien påstår att vi kommer att använda massförstörelsevapen. Detta är inte sant. Det är vi som blivit hotade med massförstörelsevapen och det är vi som är utsatta.

”Alla lever som vanligt”

Kuwaits statliga satellit-tv: Visar en övning om vad man ska göra vid flyganfall. Olika sirener, skyddsåtgärder etc.

Sänder från olika arbetsplatser för att visa att det inte är någon panik i landet. Alla arbetar som vanligt. Bara kvinnorna fick stanna hem.

Visar hur man lastar hjälpsändningar i form av mat och förnödenheter. Lådorna är märkta "En gåva från det kuwaitiska folket till vårt broderfolk i Irak".

USA hämnas för "revolten"

al-Jazira: Är arabvärldens ledande tv-station. Kanalens korrespondent på Wall Street portförbjöds. Förklaringen är att USA betraktar al-Jazira som fientligt medium. Kanalens korrespondent får inte ställa frågor under den amerikanska arméns dagliga sammanfattningar.

al-Jazira säger att de betraktar detta som hämnd för att man visade de amerikanska krigsfångarna som Irak tagit och för att kanalen i direktsändning avslöjat att det inte alls pågick någon revolt i Basra, något som USA och Storbritannien hävdat.

”Irakierna väntar i städerna”

al-Arabya: Utmanare till al-Jazira. Talesman för Amnesty International i samtal: "USA och Storbritannien begick krigsbrott när man bombade vatten- och elinstallationerna i Basra i går. Ockupationsstyrkorna och arméerna är enligt Genèvekonventionen skyldiga att se till att civilbefolkningen inte drabbas."

En pensionerad irakisk general som expertgäst:

- Irakierna väntar på invasionsstyrkorna i städerna på grund av att invasionsstyrkorna har herravälde i luften. Man har även vissa milisförband som opererar fritt i stora områden i någon slags gerillakrigsföring och utnötningskrig i utkanten av städerna.

”Martyrattacker mot trupper”

Asharq Al Awsat: Saudisk tidning, trycks i London.

Huvudrubrik: Döda kroppar på Al Nassiriyahs gator och britterna stöder upproret i Basra.

Rubrik: Två martyrattacker mot de amerikanska trupperna. En man lyckades i en martyrattack spränga en amerikansk tank.

Foto på första sidan: Irakiska kvinnor bär vapen och säger att de är beredda att försvara Irak mot invasionen.

Rubrik: Journalisterna undrar hur Iraks utrikesminister lyckades komma från Bagdad till det arabiska utrikesministermötet i Damaskus.