Fler svenskar stöder kriget

Äldre män mest positiva

NYHETER

Sedan krigsutbrottet stöder allt fler svenskar kriget, visar en undersökning som Aftonbladet låtit Sifo göra.

- Nu när kriget ändå är ett faktum resignerar många människor, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.

Drygt en vecka efter krigsutbrottet har Aftonbladet låtit Sifo göra tusen telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval av befolkningen.

Undersökningen visar att stödet för kriget har ökat med sex procentenheter. Nu tycker 20 procent av befolkningen att det var rätt av USA att anfalla Irak, jämfört med 14 procent för en vecka sedan.

Offer påverkar

- Osäkerheten har släppt och kriget har brutit ut. Många som har spjärnat emot har släppt motståndet. Nu är det framtida krigsförloppet helt avgörande för hur opinionen blir. Vid ett utdraget krig med många civila offer och mänskligt lidande kommer opinionen att svänga tillbaka, säger Ulf Bjereld.

Mest positiva till kriget är män som är mellan 50 och 65 år gamla, där 35 procent nu är för kriget, mot 14 procent förra veckan. Även hos kvinnorna har stödet för kriget ökat. Nu är 11 procent för, mot tidigare 7 procent.

Slut med Saddam

Fler tror också att Saddam Husseins tid som diktator är över. På frågan: Tror du att Saddam Husseins tid som diktator snart är över? svarar 72 procent ja. För en vecka sedan svarade 65 procent ja.

Men färre tror att kriget får negativa konsekvenser för Sverige. Nästan hälften av de tillfrågade, 47 procent, svarade ja på frågan Tror du att kriget får negativa konsekvenser för Sverige? För en vecka sedan sa 52 procent ja.

Även i Storbritannien har opinionen svängt. 55 procent stöder kriget mot 29 för två veckor sedan.

Aftonbladet/Sifo: Tycker du att det var rätt av USA att anfalla Irak?

Tusen riksrepresentativt urvalda personer intervjuades per telefon, i går kväll.

Anna Lindström