"Slaget mot Saddams garde är nära"

Irak anklagar de allierade för att ta civila liv

1 av 4 | Foto: AP
Ett tusental människor som försökte ta sig ur Basra i södra Irak besköts av regeringstrogna styrkor och tvingades tillbaka in i staden. Miljonstaden Basra är helt omringad av brittiska pansarstyrkor
NYHETER

De allierade förbereder sig på det stora slaget.

Den brittiske befälhavaren – general Mike Jackson – säger att striden mot Saddam Husseins Republikanska garde är nära.

Samtidigt rapporteras om hårda strider runt om i Irak.

General Mike Jackson – som leder de brittiska styrkorna i Irak – träffade i eftermiddag reportrar för att berätta om de kommande stegen i kriget. Han förutspår att striden mot Republikanska gardet kommer att komma i form av ett reguljärt slag.

– Jag antar att det konventionella slaget, om man vill kalla det så, med det Republikanska gardet inte är särskilt långt borta, säger han till brittiska Sky News.

Generalen tror inte att uppgiften kommer att bli särskilt svår för de allierade och säger att de amerikanska och brittiska trupperna har stora delar av den irakiska militären under kontroll.

Strider vid Najaf. Amerikanska trupper besegrade med stridsflyg och artilleri en irakisk styrka på omkring 1 500 man nära Najaf söder om Bagdad natten till fredagen, uppger militära källor till AFP. Det finns inga uppgifter om hur många människor som dödades eller skadades i striderna.

På fredagskvällen bekräftade det amerikanska centralkommandot i Qatar för AP att fyra marinkårssoldater försvunnit i strider vid Najaf.

I samma område ska en marinkårssoldat ha dödats i en olycka.

Ny Irakresolution i kväll.FN:s säkerhetsråd antog på fredagskvällen enhälligt en resolution om ett nytt hjälpprogram till Irak. Det betyder att FN efter kriget kommer att återuppta det så kallade ”Olja för mat-programmet”.

Före krigsutbrottet försåg FN omkring 60 procent av de 22 miljoner irakierna med mat med hjälp av intäkter från landets oljetillgångar.

– När det gäller att återuppta arbetet på plats så avgör naturligtvis den militära situationen hur snabbt vi kan komma tillbaka, sa Kofi Annan till nyhetsbyrån AP efter beslutet.

Misstänkta spioner förhörda i tv. Iraks stats-tv visade på fredagen upp tre män som gripits för spioneri åt USA, rapporterar AFP. De tre förhördes i sändning.

Avgörande slag vid Karbala. Höga amerikanska befälhavare uppger att de räknar med ett avgörande slag vid Karbala inom ett par dygn. En irakisk brigad ur det republikanska gardet med 6 000 soldater uppges ha gått i ställning runt staden. Karbala är en shiamuslimsk helig stad cirka fem mil norr om Najaf.

"Civila i Basra besköts" Ett tusental människor som försökte ta sig ur Basra i södra Irak besköts av regeringstrogna styrkor och tvingades tillbaka in i staden. Det uppgav brittiska militärer på fredagsmorgonen. Miljonstaden Basra är helt omringad av brittiska pansarstyrkor.

Irakisk general gripen i Nasiriya. Amerikanska marinkårssoldater grep en irakisk general i Nasiriya på torsdagskvällen, uppger BBC:s korrespondent på plats i södra Irak.

I samband med strider mellan irakiska och amerikanska pansarstyrkor i Nasiriya träffades flera byggnader, bland annat ett kraftverk, som sattes i brand.

Första fartyget till Umm Qasr.

Vid ettiden på fredagen svensk tid anlände fartyget Sir Galahad till hamnen Umm Qasr i södra Irak. Fartyget är lastat med hjälpmateriel och förnödenheter. Det är det första fartyget som kunnat lägga till i den strategiskt viktiga hamnen sedan kriget bröt ut.

Mattias Lundell, Fredrik Rundkvist , TT